Pension Två av tre mellan 55 och 63 år tycker att de borde gjort saker annorlunda för att få en bättre pension. Det visar en Sifo-undersökning som beställts av Swedbank. Men det går att påverka ekonomin även sent i livet, menar banken.

Yrkesval, vilken ålder man börjar arbeta, om man arbetar deltid eller heltid är några av de faktorer som påverkar pensionen. Att spara mer, sätta sig in i hur pensionen funkar och välja annat yrke med högre lön toppar listan över saker människor önskar att de hade gjort, skriver Swedbank.

Förutom att två av tre tycker att de borde gjort saker annorlunda så oroar sig hälften av de över 55 år för om pensionen ska räcka. Men det finns vägar till en bättre privatekonomi som pensionär även om man är lite äldre, menar Swedbank.

– Det finns absolut saker att göra för att påverka hur ekonomin blir den dagen man går i pension, även om man är en bit över 50 år. Det handlar dels om att försöka få upp sina inkomster, men framför allt om att anpassa utgifterna, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank i ett pressmeddelande.

Ett alternativ kan vara att förlänga arbetslivet med något eller några år. Det kan ge flera tusenlappar mer i pension. Man kan också öka sparandet. Var tredje över 55 år önskar att de hade börjat spara tidigare eller att de hade sparat mer till sin pension, enligt Swedbank.

– De som har barn som flyttat hemifrån har kanske mer pengar över varje månad. Då kan det vara klokt att spara lite extra till sin pension. Även om man är över 50 år kan man ändå hinna spara ihop till en summa som gör skillnad den dagen det är dags att gå i pension, säger Madelén Falkenhäll.

Men det är inte bara inkomstsidan som påverkar ekonomin, det går också att få en tryggare ekonomi genom att minska sina utgifter.

– Gå igenom hur din privatekonomi ser ut idag och hur den kommer bli när du är pensionär. För de flesta blir pensionen runt 70 procent av lönen, så det gäller att försöka minska utgifterna lika mycket, säger Madelén Falkenhäll.

Ett tips är att amortera extra på bolånet för att få ner boendekostnaden inför pensionen.

– När man amorterar blir lånet i sig mindre, vilket gör att den fortsatta amorteringsbördan och räntekostnaden minskar. Får man ner skulden till mindre än hälften av värdet på bostaden så behöver man inte amortera alls. Det ger extra ekonomiskt utrymme som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.

Swedbanks tips på förberedelser inför pensionen:

Gör din pensionsprognos på minpension.se. Där kan du även se hur pensionen påverkas utifrån om du tar ut din tjänstepension under begränsade år eller livsvarigt.

Gör en budget över dina inkomster och utgifter, idag och som de förväntas vara som pensionär. Minska utgifterna i samma utsträckning som inkomsten kommer minska.

Jobbar du längre blir pensionen också högre. Dessutom betalar du lägre skatt på lön om man jobbar efter din pensionsålder, det handlar om tusenlappar du i stället kan spara.

Det är aldrig för sent att börja spara till din pension, men kommer du igång senare behöver du sätta undan ett större belopp varje månad.

Minska risken i ditt sparande till pension när du närmar dig att ta ut av det, så du inte riskerar att börsen sjunker, och därmed värdet på sparandet, just när du ska börja använda dina pengar.

Genom att amortera extra på eventuella lån åren före pension och/eller se dig om efter ett billigare boende kan du sänka dina framtida kostnader, vilket ger mer kvar i plånboken som pensionär.

Se över abonnemang, avtal och försäkringar. Finns det sådant du inte längre har