Placera Tecknen är tydliga på en kraftig återhämtning i Kina där orosmolnen dämpas något av stora inflöden utländskt kapital, enligt Swedbank, som ser kinesiska aktier som relativt attraktiva.

”Även om det varierar mellan sektorerna så är den kinesiska börsen som helhet att betrakta som relativt attraktivt värderad”, skriver Swedbanks investeringsstrateg Maria Wendestam i Aktiellt där regionen är tema i den senaste investeringsstrategin.

P/e-talen, det vill säga börskurserna i förhållande till nästa års förväntade vinster, uppgår till 14 för det breda kinesiska aktieindexet MSCI Kina, medan motsvarande för MSCI Världen är 19, konstaterar hon. 

Politiska risker, alltmer frostiga relationer med USA och att de kinesiska småspararna som uppmanats stödja landets återhämtning genom att investera på börsen, utgör orosmoln, enligt Swedbank, som inte ser någon överhängande risk för en börsbubbla i kölvattnet på småspararnas alltmer spekulativa affärer likt den 2015 när den kinesiska börsen kollapsade.

–Vi bedömer att de finns stora skillnader och ser därmed inte någon överhängande risk. Utöver att uppgången stöttas av stora flöden från utlandet, är belåningen bland privatinvesterare inte lika hög som vid bubblan 2015. Därtill finns ett antal stora statskontrollerade pensionsfonder och investmentbolag som står beredda att gå in och stödköpa aktier om behovet skulle uppstå, framhåller hon.   

På den positiva sidan lyfter banken fram att det blivit lättare för utländska aktörer att investera i landet och att internationella indexmakare såsom MSCI och FTSE börjat inkludera en större andel kinesiska aktier, vilket även ger upphov till passiva flöden från indexfonder och börshandlade produkter, vilket gör att den kinesiska marknaden når fler.

Swedbank konstaterar att den kinesiska aktiemarknaden hämtat igen hela nedgången efter det kraftiga fallet i samband med coronautbrottet i vintras där även en allmän osäkerhet om en vikande konjunktur och det ansträngda läget till USA tyngde marknaden.  

Swedbank slutsats är att Kina var först in i krisen men också tycks först med att komma ur den efter flera decennier med en imponerande BNP-tillväxt.

”Trots att BNP-tillväxten fått sig en törn – landet tog faktiskt det ovanliga beslutet att avstå från att sätta ett specifikt tillväxtmål i år – ser Kina ut att vara det enda coronadrabbade landet som faktiskt klarar sig undan med positiv tillväxt 2020”, spår Maria Wendestam.

Swedbanks prognos är att BNP globalt sjunker med 3 procent i år, medan Kina, som var det enda landet med positiv tillväxt redan under andra kvartalet, väntas öka BNP med 2 procent.

”Detta kan sättas i ett historiskt perspektiv, då Kinas BNP-tillväxt brukar vara runt 3 procentenheter högre än omvärldens. På samma sätt har övrig makrostatistik såsom inköpschefsindex, detaljhandel och industriproduktion bekräftat den positiva bilden.   

Till skillnad mot tidigare där Kinas ekonomi dominerats av export har inhemskt konsumtion seglat upp som allt viktigare, vilket varit en gynnsam utveckling under pandemin när många fabriker stått stilla och omvärldens efterfrågan lyst med sin frånvaro, konstaterar banken.

Varför går det så mycket bättre sett till makrostatistiken i Kina än globalt?

–De agerade resolut i pandemin och stängde faktiskt ned. Samtidigt som de inte är lika exportberoende längre har det skett en sektorrotation i efterfrågan inhemskt och globalt från tung industri till sällanköpsvaror, som hemelektronik, internet och molnbaserade tjänster, hälsovård, läkemedel och medicinsk utrustning, vilket håller efterfrågan uppe.   

Hur påverkar det amerikanska presidentvalet och utfallet av president?

–Valprogram är en sak, faktisk politik en annan. Det gäller ju också att kunna kontrollera lagstiftningen, så styrkeförhållandet i kongressen blir viktigt. Men även om det finns ett brett amerikanskt stöd för en tuffare politik gentemot Kina kan vi nog förvänta oss att dialogen blir lite mer nedtonad och förutsägbar, med Biden som president. Biden har ju också signalerat en lite mindre aggressiv agenda gentemot kinesiska IT- och internetbolag, svarar Mats Waldemarsson, investeringsstrateg på Swedbank.

Sektor
Efter pandemin: Allt fler samhällsfastigheter säljs utKommunala underskott bäddar för nya fastighetsaffärer
Foto: Shutterstock
Bostad
"Pandemin kan skapa trendbrott på bomarknaden""Distansarbete möjliggör flytt från storstäder"
Foto: Jessica Gow/TT
Bank
SHB:s vd: Kontoren förblir bankens ryggrad
Sektor
DNB: 10-procentiga utdelningar från bankerna nästa år
Placera
SEB: Idealiskt köpläge i teleoperatören"Överlägsen jämfört med sektorkollegerna"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Swedbank: Bostadsrätten intressant investering - men var försiktig
USA
SEB: Biden sannolik segrare i stökigt val
Analyser
Här är onsdagens nya köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sparbarometern
SEB: Kraftig ökning av hushållens förmögenheter
Börsen
Fortsatt uppåt på börsen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Handelsbanken stänger nästan hälften av kontoren1000 anställda får gå
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Affär
Embracer köper Vertigo GamesBetalar totalt 50 miljoner euro
FED
Kl 20: Räntebesked från FedMen väntas sitta still i båten
Aktie
Apple: Ny smartwatch och nytt digitalt erbjudandeSpotify kritiska: Digitala erbjudandet konkurrenshämmande
Foto: AP/TT
Wall Street
Tekniktunga Nasdaq i topp på Wall Street
Aktie
Fingerprint ifrågasätter stor blankningsposition
Aktier
Här är Swedbanks nya sektorfavoriterEtt fastighetsbolag och en teleoperatör
Placera
Tekniske gurun: Klassisk set up för en historisk topp"Håll ögonen på byggsektorn"
Foto: Shutterstock
Bostad
Rekordmånga borätter såldes i Stockholm förra veckanTidigare oron "skingrad"
Fastighetstaxeringen
Kraftigt höjda taxeringsvärdenSnittökning på 17 procent
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Valuta
Landeborn: Få bolag gynnas av kronrallyt
15/9
Trading Direkt: Om H&M efter omvända vinstvarningen
Aktie
H&M: Vi är igenom det värsta nu