Aktietips Börshumöret styrs just nu till stor del av handelskriget mellan USA och Kina. Men som alltid uppstår det köplägen från tid till annan, konstaterar Swedbank i den senaste upplagan av marknadsbrevet Aktiellt där två köpvärda aktier lyfts fram.

Den första aktien är den finska verkstadskoncernen Valmet, vars aktiekurs gått ned dramatiskt på sistone.

”Efter den dramatiska aktiekursnedgången sedan Q2-rapporten, ser vi nu värde i Valmet och uppgraderar till Köp men sänker riktkursen till 19 EUR (24)”, skriver Swedbank / Kepler Cheuvreux i analysen och fortsätter:

”Efter en aktiekursnedgång på 34 procent från den högsta aktiekursen är värderingen nu på historiskt låga nivåer relativt DJ STOXX samt jämfört med konkurrenten Andritz, vilket i stora drag reflekterar svagare utsikter. Detta innebär dock goda möjligheter för att köpa detta bolag med 40-60 procent globala marknadsandelar för deras utrustning med höga inträdesbarriärer, men med tillväxtmöjligheter inom deras lönsamma serviceverksamhet, där den globala marknadsandelen är cirka 15 procent”.

En annan aktie som är lockande är Elekta. Medicinteknikbolaget rapporterade nyligen en ökad orderingång på hela 32 procent i det brutna räkenskapsåret för 2019/2020 första kvartal. Det är en av bolagets hittills största enskilda affärer, med Genesis Care som slår igenom.

”Men även med denna order borträknad fortsätter det revolutionerande Unity-systemet, som kombinerar strålterapi med magnetröntgen, att skörda framgångar”, skriver Swedbank / Kepler Cheuvreux som anser att Elekta fortsätter att vara ett attraktivt tillväxtcase med låg skuldsättning.

Rekommendationen är alltjämt köp men riktkursen har höjts till 143 kr från 122 kr.