Placera Ingenting ter sig längre omöjligt efter ett år som 2020, konstaterar Swedbanks Mattias Isakson, chef Strategi & Allokering, i sin uppdaterade strategi för januari. Trots att investerare ”kastats mellan hopp och förtvivlan” under året som präglats av ”eskalerande smittspridning, nya nedstängningar och positiva vaccinnyheter” är utsikterna på marknaderna positiva. I investeringsstrategin för januari höjs övervikten för aktier ytterligare. Regionmässigt överviktas Sverige och tillväxtmarknaderna.

För ett år sedan var vi helt ovetandes om vad 2020 skulle föra med sig så det är med stor ödmjukhet vi nu säger att vi både tror och hoppas att 2021 kan bli ett lite mer normalt år ur många aspekter, uppger Mattias Isakson i Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt.

Han förväntar sig att 2021 kommer att präglas av återhämtning och återgång till ”något lite mer normalt”. Kombinationen av låga räntor och kraftig vinsttillväxt gör att Swedbank tror att det finns mer att hämta i aktiebenet innan det är dags att blåsa av uppgången. Optimismen har växt gradvis under fjolåret, vilket ledde till att en liten övervikt för aktier adderades till portföljen, som sedan dubblades i december. Nu tar Swedbank ett ytterligare steg och höjer övervikten ett snäpp till.

”Investerare bör vara försiktiga”

Men, läget är komplicerat just nu, och ”många gamla sanningar får sannolikt läggas åt sidan”, menar Mattias Isakson. Han anser att enbart aktiemarknaden sett till sig själv ser särskilt attraktiv ut och värderingen på många börser befinner sig på nivåer som inte setts sedan IT-bubblan under inledningen på 2000-talet. Det talar för att investerare bör vara försiktiga.

– Men som vi så många gånger tidigare argumenterat för måste aktiemarknaden ses ur ett relativperspektiv, och då ser den betydligt intressantare ut. Attraktiva alternativ får sägas vara ytterst få vilket borde fortsätta ”tvinga” kapital in i aktier på jakt efter avkastning.

”Ompositionerad marknad”

Men i takt med att allt fler vaccin godkänns och vaccineringen kommer igång blir det lättare att ”se igenom” dagens problematiska situation”.

– Detta innebär också, bland annat med hjälp av demokraternas vinst i valet i Georgia, att marknaden positionerar sig för en så kallad ”re-flation trade”, säger Isakson i Aktiellt.

Med det menas att marknaden förväntar sig en god underliggande tillväxt i ekonomierna, vilket i realiteten lämnar plats åt nya sektorer och tillväxtområden att ”ta över” och bidra till att den positiva utvecklingen fortsätter under året.

”Balansgång på slak lina”

– Mot bakgrund av det väljer vi att höja aktievikten ytterligare något samtidigt som vi behåller regionsallokeringen. Övervikten för Sverige kvarstår alltså, tillsammans med tillväxtmarknader, där dock en del frågetecken kring Kina får oss att ta bort affärsförslaget gällande Kina, säger Mattias Isakson.

Japan sätts till undervikt, medan både Europa och USA behåller netutala vikter.

”Det är dock en balansgång på slak lina och mycket kan komma att ändras fort”, avslutar Mattias Isakson.

 

 

Räntan
Vice riksbankschef: Möjligt med räntesänkning trots pandemi
Analys
Carnegie: Förvärv kan dubbla vinsten för Thunderfuls gamingsegmentInleder bevakning med köp
Analys
Arctic: Osäkert vad nästa trigger i Africa Energy blir
Analys
HSBC: Sämre utsikter på grund av ny covid-vågSlopar köprek för SAS
Börsen
Uppåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Placera
Hernhag: Tre potentiella aktiebubblor att se upp medHållbarhet och ESG på höga kursnivåer
Aktie
Balder fortsätter att öka i EntraSelins bolag äger nu över 20 procent
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Här är villkoren i MTG:s nyemission
Fem köpvärda aktierOch tre du kan vänta med
Aktie
Di: Ta hem vinsten i BooztBolaget kommer återgå till mer normal tillvaro
Aktietips
AFV sätter köp på SBB"Med viss bävan för marknadsutvecklingen"
Aktie
Bonava flaggar för högre resultat än väntad
Asien
Nedåt i Asien med Seoul i botten
Aktie
Omvänd vinstvarning från Nobia
Investera
Lärdomar om pengar och investeringarNy bok om pengars psykologi
Aktier
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Mina utdelningsfavoriter för 2021
Analyser
Här är fredagens aktieanalyser
Analys
Analytiker oroas av Teslas tapp av marknadsandelar
Analys
DNB: HMS Networks för högt värderadSänker rekommendationen till sälj
USA
Biden: 1900 miljarder dollar i stödåtgärder
Placeringar
Rapport: "Korkade fondpengar" har snedvridit stora index
Aktie
"SAS får gratis draghjälp när Norwegian skrotar långlinjer"
Foto: Shutterstock
Placera
Threadneedle: Ljusa utsikter för tillväxtmarknaderna