Placeringar Aktier återupptas till neutralvikt på bekostnad av räntor, USA neutraliseras från tidigare övervikt samtidigt som Europa går från undervikt till övervikt. Det är ändringarna i Swedbanks och Sparbankernas aktiestrategi för juli.

Det är ett mycket märkligt första halvår på börsen som precis har avslutats, och det kommer att gå till historien av flera skäl, konstaterar Mattias Isakson, aktiestrateg i en intervju i Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas publikation om placeringar.

Coronaviruset kom att skaka om såväl världen som de finansiella marknaderna.

– I maj tog vi ner aktievikten till en mindre undervikt, inte för att vi hade en direkt negativ syn på risk, men mot bakgrund av aktiemarknadens starka utveckling ansåg vi att kreditmarknaden var attraktivare ur ett riskperspektiv, säger Mattias Isakson i intervjun.

”Minst omtyckta någonsin”

Han anser fortfarande att det var ett riktigt val trots att aktiemarknaden fortsatt att utvecklas starkt, nästan som om vore den nästan opåverkad av realekonomin.

Uppgången under våren har kallats ”den minst omtyckta någonsin”, menar han, och pekar på att en stor del av det institutionella kapitalet, likt Swedbank och Sparbankerna, oroat sig för virusets påverkan på ekonomin. Av det skälet har man missat stora delar av den stora uppgången under våren.

En avgörande faktor för uppgången har varit det massiva stödet från centralbankerna, och efter en viss konsolidering på aktiemarknaden ser Swedbank och Sparbankerna nu en möjlighet att den positiva utvecklingen fortsätter.

Drivkrafterna för en fortsatt uppgång finns på flera sätt, inte minst en stor mängd kapital ”på sidlinjen”, och att konjunkturen fortsätter att förbättras samtidigt som det finns brist på alternativ till aktier.

”Största förändringen i Europa”

– Största förändringen sker i Europa som vi tar upp till övervikt från undervikt. Det kan vara lite tidigt men om förväntningarna om fortsatt ekonomisk förbättring under 2021 håller i sig bör europeisk aktiemarknad gynnas av den konjunkturkänsliga sektorsammansättningen. Likaså finns visst värderingsstöd för Europa, säger Mattias Isakson till Akiellt.

Han säger också att Swedbank och Sparbankerna fortsätter att framför allt förespråka tech-sektorn, då det är tillväxtbolag och teknik som utvecklats bäst, och att övervikten i Europa finansieras genom en undervikt av Japan, där återhämtningen går trögare och vinsttillväxten ser ut utebli nästa år.

Börsen
Nedgång avslutade börsveckan
200 000 svenskar id-kapadeVissa hemförsäkringar ger skydd mot id-kapningar
Rekommendationer
Behåll Mips
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT-SvD
Börsen
Hexagon infriar förväntningarnaVd:"Kina återhämtade sig starkt"
Asien
Nedåt på Asiens börser
Börsen
Bankanalytiker tror på Nordea
Wall Street
Apple och Tesla backade
Barns ekonomi
Privatekonom: Lär barnen ekonomi i sommar
Fritidshus
Så mycket tjänar du på att hyra ut stugan
Börsen
Stefan Persson på fortsatt köphumörMiljardköp på två veckor
Rekommendationer
Köp ABB och Nordea
Rapporter
Pandemin slår hårt mot Skanska
Bostad
Så skyddar du dig mot bostadsinbrott
Råvaror
Så blir du en vinnare på guldfebernGuldpriset det högsta sedan 2011
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rekommendationer
Köp SKF och Betsson
Insättningsgaranti
Riksgälden vill höja insättningsgarantin
Kvartalsrapport
Stark rapport från ABBAnalytikerna tror på kursuppgång
Börsen
Swedbank tror på Nordea
Rekommendationer
Rekommendationer: Köp Swedbank och Trelleborg
Världen
Facebook utmanar kinesiska Tiktok
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Rekordintäkter för Betsson
Hållbart sparande
Fler vill spara klimatsmartMen få går från ord till handling
Näthandel
Äldre köper allt mer på nätet
Rapporter
Bättre än väntat för Trelleborg
Bedrägerier
FI: Se upp för investeringsbedragare