Swedbank och Sparbankernas Boindex visar att hushållens möjligheter att köpa bostad är fortsatt goda. Men om priserna fortsätter upp i nuvarande takt kan allt fler omfattas av kravet på 3 procents amortering, vilket kan grusa mångas bostadsrömmar i framtiden, befarar banken.
Under fjärde kvartalet låg Boindexet för småhus och bostadsrätter kvar på 115, vilket enligt banken betyder att den som köper en bostad i dag i snitt behöver lägga 26 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader.
”Allt fler behöver amortera”
–Den generella köpkraften för hushållen på bostadsmarknaden är fortfarande god. Men de allt högre bostadspriserna leder till högre skuldsättning och gör att fler kan omfattas av det högsta amorteringskravet på 3 procent framöver, kommenterar Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom.
Boindexet visar på stora skillnader såväl mellan olika typer av hushåll som geografiskt.
–Ensamstående med barn i Stockholm och Göteborg har det tuffast på bostadsmarknaden. Unga förstagångsköpare i framför allt Stockholm har det också svårt, men kan de tänka sig att köpa en bostadsrätt i en närförort ser situationen betydligt bättre ut, säger Arturo Arques.
Prisbromsande effekt
En familj med två barn som köper en bostadsrätt i Stockholm behöver lägga 55 procent av sin disponibla inkomst på boendekostnader, motsvarande andel för en ung förstagångsköpare i samma stad är 45 procent och 23 procent i Sandviken eller Västervik, enligt banken.
Amorteringsreglerna har haft en prisbromsande effekt inte minst i Stockholm och Göteborg, enligt en fördjupning i Boindex. Men hemarbete, lägre bolåneräntor och kanske även tillfällig amorteringsfrihet har samtidigt bidragit till högre bopriser och högre skuldsättning. vilket i sin tur ökar kravet på amortering, påpekar banken.
–Svenska hushåll är redan bland de mest skuldsatta i Europa. Fortsätter bostadspriserna att stiga i samma takt som nu så kommer allt fler hushåll komma att omfattas av amorteringskravet om 3 procents amortering. Det kan grusa mångas bostadsdrömmar i framtiden och är en fråga som politikerna skulle behöva ta itu med, säger Arturo Arques.