Aktier Börsoperatören Nasdaqs stundande indexförändring skapar fyndlägen, enligt Swedbank som hoppas kunna köpa fler aktier i en av bankens sektorfavoriter "ett par kronor billigare" nästa vecka.

På onsdagen informerade Nasdaq, som äger Stockholmsbörsen, om kommande förändringar i OMX Stockholm Benchmark Index, OMXSB, vilket Privata Affärer uppmärksammade. Detta efter börsoperatörens halvårsvisa indexöversyn – ändringarna träder i kraft den 1 juni, som i år infaller på torsdag nästa vecka.

I sådana ommöbleringar uppstår fyndlägen, enligt Swedbank som i ett inlägg på den egna placeringssajten Aktiellt hänvisar till tidigare indexförändringars ”kursdrivande effekt”. Fenomenet har enligt banken tagit fart i takt med att sparandet i indexfonder vuxit kraftigt. 

”Den som investerar på fundamentala grunder kan se flödeseffekten från indexfonder som en temporär felprissättning. Det uppstår en tillfälligt förhöjd efterfrågan, eller förhöjt utbud, i aktien som är oberoende av det fundamentala värdet av bolaget”, skriver Swedbank och syftar då på när indexfonder tvingas köpa eller sälja enskilda aktier som tar plats respektive får lämna ett index. 

Den här gången kommer sju aktier att inkluderas i Stockholmsbörsens Benchmark Index från och med den 1 juni medan tio utgår (se lista längre ned). 

Bland aktierna som får lämna indexet är Securitas det bästa köpvalet, enligt Swedbank som har en köprekommendation på aktien. 

”I skrivande stund handlas Securitas till 82,2 kronor, men som de fyndjägare vi är hoppas vi kunna köpa ett par kronor billigare nästa vecka”, skriver banken. 

Säkerhetskoncernen ingår dessutom i bankens så kallade fokusportfölj och finns med bland dess sektorfavoriter.

”Givet vår positiva syn blir valet enkelt den här gången. I skrivande stund är uppsidan till riktkursen cirka 58 procent. Flera insynsköp senaste dagarna, av bland annat vd, stärker slutsatsen att Securitas är ett bra val men kan även leda till ett högre intresse och mindre kurspress”, fortsätter Swedbank i inlägget. Riktkursen på Securitas-aktien uppgår till 130 kronor.

Bland övriga bolag på bankens köplista finns lastbilsjätten AB Volvo, vars A-aktie utgår från indexet den 1 juni. Det gör också den aktien till en het köpkandidat, enligt Swedbank.

Volvos A-aktie är samtidigt mindre likvid än B-aktien, påpekar man. 

”Osäkerheten kring det amerikanska skuldtaket kvarstår och med en potentiellt stökig börs kan det vara värt att bevaka om det blir en större rörelse nedåt i den mindre likvida A-aktien”, skriver Swedbank.

Tabell: Aktierna som tar plats respektive får lämna Stockholmsbörsens Benchmark Index den 1 juni. Källa: Nasdaq 

   Tar plats             Utgår
Addtech B Biotage
Biogaia B Camurus
Embracer B Cibus
Lifco B Cint
Sampo Ctek
SSAB A Hexatronic
Millicom Karnov
  Lundbergföretagen B
  Securitas B
  Volvo A