Aktie Swedbank kommer att redovisa kreditförluster på grund av ökade reserveringar om cirka 2,2 miljarder kronor i det första kvartalet. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Banken hänvisar i första hand till den kris som covid-19-epidemin utlöst.

”Försämrade makroekonomiska prognoser leder dock till att våra kreditreserveringar ökar. Vi har i vår bedömning gjort ett antal överväganden och däribland beaktat de omfattande stimulanspaketen som myndigheterna just nu genomför”, skriver banken.

Banken skriver vidare att den rådande osäkerheten har gjort att banken inte kan göra en fullständig bedömning på individuell nivå för hela låneportföljen. För flera sektorer har därför en generell reservering på portföljnivå gjorts.

”Vad gäller oljerelaterade exponeringar har däremot reserveringar gjorts för enskilda engagemang motsvarande cirka 0,8 miljarder kronor”, skriver Swedbank.

Banken skriver även att Finansinspektionens sanktionsavgift på 4 miljarder kronor, kreditreserveringarna på cirka 2,2 miljarder kronor tillsammans med stigande kostnader förväntas leda till ett negativt resultat under första kvartalet 2020.

Ser ökade kostnader

Swedbank uppskattar att de totala kostnaderna för helåret 2020 kommer att uppgå till cirka 21,5 miljarder kronor – exklusive sanktionsavgiften på 4 miljarder kronor från Finansinspektionen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ökningen på 1,5 miljarder kronor jämfört med tidigare uppskattning beror främst på högre utredningskostnader, ytterligare förstärkningar av arbetet mot penningtvätt och ökade insatser för att motverka effekterna av Covid-19 för våra kunder.

”Då de svenska och estniska myndigheterna, samt Clifford Chance, slutfört sina utredningar har banken nu en fullständig bild av de historiska bristerna i processerna för att motverka ekonomisk brottslighet. Det gör att vi bättre kan uppskatta kostnaderna kopplade till både utredningarna och det åtgärdsprogram som syftar till att komma till rätta med bankens tillkortakommanden”, skriver Swedbank.

Kostnaderna för utredningarna uppskattas i nuläget till totalt 1,55 miljarder kronor under 2020, vilket motsvarar en ökning med 750 miljoner kronor jämfört med tidigare uppskattning. Dessa kostnader omfattar den avslutade Clifford Chance utredningen, de pågående utvärderingarna av bankens regelefterlevnad och kultur, valideringen av bankens åtgärdsprogram, samt juridisk rådgivning under året.

Banken kommer dessutom att ytterligare stärka arbetet mot ekonomisk brottslighet med anledning av de slutsatser som framkommit i de olika utredningarna. Detta åtgärdsprogram beräknas kosta totalt 1,1 miljarder kronor för helåret 2020, en ökning med 250 miljoner kronor jämfört med föregående prognos.

Swedbank har också beslutat att öka insatserna för att motverka effekterna av covid-19-pandemin för sina kunder. Dessa satsningar består bland annat av ökad tillgänglighet i kanaler som inte kräver fysiska möten, som telefonbanken och de digitala kanalerna. Dessutom ökar Swedbank kapaciteten och stärker stabiliteten i sina IT-system för att hantera den ökade datatrafiken.

”Sammantaget beräknar vi att detta kommer att öka kostnaderna för 2020 med cirka 250 miljoner kronor”, heter det.

Samtidigt leder försvagningen av den svenska kronan till nominellt stigande kostnader. Baserat på valutakurser vid utgången av första kvartalet uppskattas helårseffekten uppgå till cirka 250 miljoner kronor.

”Vi vill samtidigt påminna om att en svagare krona är positivt för bankens nettoresultat”, heter det.

Sammantaget förväntas totala kostnaderna för helåret 2020 alltså uppgå till cirka 21,5 miljarder kronor, exklusive sanktionsavgiften på 4 miljarder kronor från Finansinspektionen.

Chatt
Hernhag: Sex svenska tech-favoriter"Bästa norska bolaget svindyrt"
Foto: istockphoto
Aktier
Spararna fiskade i kurskollapser i majMillicom och SBB bland de mest köpta
Analys
Pareto: Stark efterfrågan på modern mat-teknologi"Köp fukthanteringsbolaget"
29/5
Trading Direkt: Tre investeringar som fångar datatrenden
Bostad
Regeringen vill slopa uppskovsräntan
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Börsen
Verkstad tynger börsen
Gästkrönika
Förvaltaren: Därför lockar företagsobligationer i krisen
Rapport
Oscar Properties sålde endast en bostadOmsättningen rasade under kvartalet
Rapport
Elekta slog förväntningarna
Rapport
Sämre än väntat för MekonomenSpår uselt andra kvartal
Trump
Trump slår tillbaka mot TwitterSkriver under exekutiv order
Aktie
SEB föreslår slopad utdelning
Insider
Två toppchefer i Balder begärs häktade för insiderbrott
Foto: AP/TT
Wall Street
Kinaoro fick Wall Street att falla
Foto: istockphoto
Fonder
Techfonderna på modet igenVinsthemtagningar i Ryssland efter rekylen
Placera
Överviktar amerikanska och asiatiska aktier"Viruset trycker på hållbarhetsvågen"
Börsen
Strategen: Så mycket ska USA-börserna upp i sommar
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
IPO
"Fem varningsflaggor inför nanotech-bolagets IPO""Tveksamma incitament"
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Analys
DNB: Minskad risk kring Tele2
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Hemnet: Prisrekyl i Stockholm trots försiktiga köpare
Aktie
SAS vd: Ingen v-formad återhämtning för flygbranschenLägre efterfrågan "det nya normala"
Foto: Jana Eriksson
Analys
SEB: Byggmax ökar när resor minskar
Analys
SEB: Electrolux Professional riskerar förbli marginell spelare i USAInleder bevakning med behåll