Aktie Swedbank kommer att redovisa kreditförluster på grund av ökade reserveringar om cirka 2,2 miljarder kronor i det första kvartalet. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Banken hänvisar i första hand till den kris som covid-19-epidemin utlöst.

”Försämrade makroekonomiska prognoser leder dock till att våra kreditreserveringar ökar. Vi har i vår bedömning gjort ett antal överväganden och däribland beaktat de omfattande stimulanspaketen som myndigheterna just nu genomför”, skriver banken.

Banken skriver vidare att den rådande osäkerheten har gjort att banken inte kan göra en fullständig bedömning på individuell nivå för hela låneportföljen. För flera sektorer har därför en generell reservering på portföljnivå gjorts.

”Vad gäller oljerelaterade exponeringar har däremot reserveringar gjorts för enskilda engagemang motsvarande cirka 0,8 miljarder kronor”, skriver Swedbank.

Banken skriver även att Finansinspektionens sanktionsavgift på 4 miljarder kronor, kreditreserveringarna på cirka 2,2 miljarder kronor tillsammans med stigande kostnader förväntas leda till ett negativt resultat under första kvartalet 2020.

Ser ökade kostnader

Swedbank uppskattar att de totala kostnaderna för helåret 2020 kommer att uppgå till cirka 21,5 miljarder kronor – exklusive sanktionsavgiften på 4 miljarder kronor från Finansinspektionen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ökningen på 1,5 miljarder kronor jämfört med tidigare uppskattning beror främst på högre utredningskostnader, ytterligare förstärkningar av arbetet mot penningtvätt och ökade insatser för att motverka effekterna av Covid-19 för våra kunder.

”Då de svenska och estniska myndigheterna, samt Clifford Chance, slutfört sina utredningar har banken nu en fullständig bild av de historiska bristerna i processerna för att motverka ekonomisk brottslighet. Det gör att vi bättre kan uppskatta kostnaderna kopplade till både utredningarna och det åtgärdsprogram som syftar till att komma till rätta med bankens tillkortakommanden”, skriver Swedbank.

Kostnaderna för utredningarna uppskattas i nuläget till totalt 1,55 miljarder kronor under 2020, vilket motsvarar en ökning med 750 miljoner kronor jämfört med tidigare uppskattning. Dessa kostnader omfattar den avslutade Clifford Chance utredningen, de pågående utvärderingarna av bankens regelefterlevnad och kultur, valideringen av bankens åtgärdsprogram, samt juridisk rådgivning under året.

Banken kommer dessutom att ytterligare stärka arbetet mot ekonomisk brottslighet med anledning av de slutsatser som framkommit i de olika utredningarna. Detta åtgärdsprogram beräknas kosta totalt 1,1 miljarder kronor för helåret 2020, en ökning med 250 miljoner kronor jämfört med föregående prognos.

Swedbank har också beslutat att öka insatserna för att motverka effekterna av covid-19-pandemin för sina kunder. Dessa satsningar består bland annat av ökad tillgänglighet i kanaler som inte kräver fysiska möten, som telefonbanken och de digitala kanalerna. Dessutom ökar Swedbank kapaciteten och stärker stabiliteten i sina IT-system för att hantera den ökade datatrafiken.

”Sammantaget beräknar vi att detta kommer att öka kostnaderna för 2020 med cirka 250 miljoner kronor”, heter det.

Samtidigt leder försvagningen av den svenska kronan till nominellt stigande kostnader. Baserat på valutakurser vid utgången av första kvartalet uppskattas helårseffekten uppgå till cirka 250 miljoner kronor.

”Vi vill samtidigt påminna om att en svagare krona är positivt för bankens nettoresultat”, heter det.

Sammantaget förväntas totala kostnaderna för helåret 2020 alltså uppgå till cirka 21,5 miljarder kronor, exklusive sanktionsavgiften på 4 miljarder kronor från Finansinspektionen.

Placera
Nordeas chefsstrateg: Medvind för riskfyllda tillgångar"Aktier presterar bättre än obligationer"
Aktier
Lista: Månadens bästa och sämsta aktier
Krönika
Hernhag: Intressanta lägen i kokande fastighetsbransch
Aktier
Här är novembers populäraste aktierVaccinnyheter fick börserna att slå i taket
Börsen
Minusavslutning på måndagsbörsen
USA
Biden bekräftar att Yellen blir finansminister
Pandemin
Goldman: 70 procent i utvecklade länder vaccinerade nästa höst
Bostad
Danske: Bostadsrättspriser fortsatte uppåt i november
Foto: Shutterstock
Skatter
Ny skattereduktion för privatpersoner som installerar grön teknikÄven kostnader för materiel omfattas
Aktier
Entras största ägare nobbar båda buden
Pandemin
Handelsbanken spår svensk dubbeldippBNP sjunker i vinter
Foto: Thomas Johansson/TT
Analys
DNB: Stark resultattrend för VolvoSpår 22-procentig ökning av orderingången"
Foto: istockphoto
Analys
Kepler: Lundin Mining drar nytta av stark kopparmarknad
Analyser
Här är måndagens färska analyser
Aktie
Rusning i Moment Group efter hävt handelsstoppNöjesjätten har hittat finansieringslösning
Köptips
Börsveckan: Fyra intressanta IT-konsulter
Aktie
Di: En aktie att köpa
Aktietips
AFV: Diös en billig värdeaktieTidningen rekommenderar köp
Budstriden
Castellum ser synergier på 300 miljoner vid samgående med Entra
Aktie
Arnhult ökar i Odd Molly
Asien
Kinabörserna mot strömmen i Asien
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar