Placera Att hitta en gemensam ekonomisk finanspolitik och hur notan för de finanspolitiska stimulanserna ska fördelas mellan rika och fattiga länder är avgörande för Europas framtid. Men det är inte bara frågan om vem som ska betala pandeminotan som gör att Swedbank drar ned den europeiska aktiemarknaden till undervikt från neutral.

– Även om många av problemen för marknaden gäller samtliga regioner så finns det faktorer som skulle kunna göra det tuffare för Europa. Bland annat sammansättningen på börserna med mycket bank och fordonsrelaterat, något vi inte i denna miljö ser kommer vara sektorer som favoriseras av marknaden, säger Johannes Bjerner, investeringsstrateg, till Swedbanks placeringssajt Aktiellt.  

Swedbank konstaterar också att de europeiska aktiemarknaderna inte riktigt orkat hålla jämna steg med USA-börserna under den senaste tidens återhämtning.

– Vi ser en risk att Europa kan komma att underprestera ytterligare en tid. Dels som för tidigare nämnda anledningar med frågetecken om bland annat finanspolitiska stimulanser, men även numera vissa frågetecken kring ECB:s stödpaket, säger Johannes Bjerner till Aktiellt.