Aktier Sverige har gått starkare än den globala marknaden sedan december. Därför behåller Swedbank övervikten i svenska aktier i den uppdaterade aktiestrategin för mars.

Sverige har en hög andel konjunkturkänsliga bolag, vilket ledde till att svenska bolag tog mer stryk än andra under den turbulenta perioden på börserna i slutet av förra året.

Men i och med att sentimentet tydligt förändrades i början av det här året är det naturligt att Sverige startat 2019 upp till 2-3 procentenheter bättre än andra marknader, anser Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank och en av de ansvariga för bankens strategi.

– Vi ansåg att rädslan för konjunktur- och vinstutvecklingen var överdrivet stor och att det därför fanns god potential för återhämtning. Det hade bildats ett stort gap mellan aktieutvecklingen och den rapporterade vinstutvecklingen. Ett gap som vi förväntade oss skulle minska. På kort tid har det helt stängts och vi behåller en övervikt för regionen i denna strategiuppdatering, säger Mattias Isakson i Aktiellt, en nätpublikation om placeringar som Swedbank regelbundet ger ut.

Sverige sämre igen

En bidragande orsak till den svenska starka marknaden är ett nära förestående handelsavtal mellan USA och Kina. Men just det kan också åtminstone kortsiktigt slå tillbaka om förhandlingarna går i stå.

– I ett sådant läge kommer sannolikt Sverige att gå sämre än övriga världen igen. Vi vidhåller dock vår vy att handelskonflikten kommer att lösa sig, även om den exakta tidpunkten för detta är omöjlig att uttala sig om. Dispyten hämmar fortfarande tron på konjunkturutvecklingen och med ett avtal på plats bör det finnas utrymme för fortsatt god utveckling för den svenska marknaden, säger Mattias Isakson.

Det finns potential på sikt, anser Swedbank, särskilt om konjunkturen håller sig någorlunda uppåt. Men det krävs också att vinsterna fortsätter att växa. Det finns ett gap mellan aktieutvecklingen och prognosen om bolagens förväntade vinster. Men Swedbank anser att vinstförväntningarna trots allt är realistiska och att det därför är rimligt att tro att även detta gap kan stängas om aktier fortsätter att utvecklas väl.

”Dramatisk avmattning”

I Swedbanks strategi för aktier tar bankens strateger höjd för att det blir en ”dramatisk avmattning” i vinsttillväxten, från 20 procent ner till 6 procent.

Eftersom Sverige påverkas kraftigt av ett fåtal stora bolag kan det vara mer intressant att rensa för Ericsson i detta fall, menar Swedbank. Tillväxttakten mattas då från 10 procent till 3 procent, vilket tydligt visar att det ibland är svårt att studera aggregerade vinstsiffror för Sverige.

Även indexutvecklingen döljer ibland stora skillnader. Ett exempel i Aktiellt är att index mer eller mindre är oförändrat sedan början av 2018 samtidigt som Ericsson har rusat 60 procent och H&M tappat 20 procent. Exemplet tydliggör att det är viktigt att ha rätt exponering inom marknaden.

– Vår övervikt baserar sig på en hög exponering mot den konjunkturkänsliga delen av marknaden. Denna del är den största i Sverige och givet vår syn på tillgångsslaget aktier blir det då naturligt att förvänta sig att Sverige kommer att utvecklas bättre än världen som helhet, säger Mattias Isakson.

Kronan ger extra skjuts

Att kronan fortsätter att försvagas ger dessutom en extra skjuts, enligt Swedbanks strategi. Den svaga kronan gynnar konjunkturkänsliga globala bolags vinster. Baksidan är dock att många internationella investerare kan tappa intresset för att allokera tillgångar till Sverige. Kronan har tappat mot dels euron som blivit 5 procent dyrare sedan årsskiftet, dels dollarn som blivit 7 procents dyrare under samma period.

– Sammantaget kan detta riskera Sveriges utveckling i stort, men oavsett bör de konjunkturkänsliga bolagen dra fördel av den svagare valutan. Vi ser den absoluta värderingen som neutral men den relativa värderingen, jämfört med räntemarknaden, är fortsatt stödjande, säger Mattias Isakson.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs