Aktier Sverige har gått starkare än den globala marknaden sedan december. Därför behåller Swedbank övervikten i svenska aktier i den uppdaterade aktiestrategin för mars.

Sverige har en hög andel konjunkturkänsliga bolag, vilket ledde till att svenska bolag tog mer stryk än andra under den turbulenta perioden på börserna i slutet av förra året.

Men i och med att sentimentet tydligt förändrades i början av det här året är det naturligt att Sverige startat 2019 upp till 2-3 procentenheter bättre än andra marknader, anser Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank och en av de ansvariga för bankens strategi.

– Vi ansåg att rädslan för konjunktur- och vinstutvecklingen var överdrivet stor och att det därför fanns god potential för återhämtning. Det hade bildats ett stort gap mellan aktieutvecklingen och den rapporterade vinstutvecklingen. Ett gap som vi förväntade oss skulle minska. På kort tid har det helt stängts och vi behåller en övervikt för regionen i denna strategiuppdatering, säger Mattias Isakson i Aktiellt, en nätpublikation om placeringar som Swedbank regelbundet ger ut.

Sverige sämre igen

En bidragande orsak till den svenska starka marknaden är ett nära förestående handelsavtal mellan USA och Kina. Men just det kan också åtminstone kortsiktigt slå tillbaka om förhandlingarna går i stå.

– I ett sådant läge kommer sannolikt Sverige att gå sämre än övriga världen igen. Vi vidhåller dock vår vy att handelskonflikten kommer att lösa sig, även om den exakta tidpunkten för detta är omöjlig att uttala sig om. Dispyten hämmar fortfarande tron på konjunkturutvecklingen och med ett avtal på plats bör det finnas utrymme för fortsatt god utveckling för den svenska marknaden, säger Mattias Isakson.

Det finns potential på sikt, anser Swedbank, särskilt om konjunkturen håller sig någorlunda uppåt. Men det krävs också att vinsterna fortsätter att växa. Det finns ett gap mellan aktieutvecklingen och prognosen om bolagens förväntade vinster. Men Swedbank anser att vinstförväntningarna trots allt är realistiska och att det därför är rimligt att tro att även detta gap kan stängas om aktier fortsätter att utvecklas väl.

”Dramatisk avmattning”

I Swedbanks strategi för aktier tar bankens strateger höjd för att det blir en ”dramatisk avmattning” i vinsttillväxten, från 20 procent ner till 6 procent.

Eftersom Sverige påverkas kraftigt av ett fåtal stora bolag kan det vara mer intressant att rensa för Ericsson i detta fall, menar Swedbank. Tillväxttakten mattas då från 10 procent till 3 procent, vilket tydligt visar att det ibland är svårt att studera aggregerade vinstsiffror för Sverige.

Även indexutvecklingen döljer ibland stora skillnader. Ett exempel i Aktiellt är att index mer eller mindre är oförändrat sedan början av 2018 samtidigt som Ericsson har rusat 60 procent och H&M tappat 20 procent. Exemplet tydliggör att det är viktigt att ha rätt exponering inom marknaden.

– Vår övervikt baserar sig på en hög exponering mot den konjunkturkänsliga delen av marknaden. Denna del är den största i Sverige och givet vår syn på tillgångsslaget aktier blir det då naturligt att förvänta sig att Sverige kommer att utvecklas bättre än världen som helhet, säger Mattias Isakson.

Kronan ger extra skjuts

Att kronan fortsätter att försvagas ger dessutom en extra skjuts, enligt Swedbanks strategi. Den svaga kronan gynnar konjunkturkänsliga globala bolags vinster. Baksidan är dock att många internationella investerare kan tappa intresset för att allokera tillgångar till Sverige. Kronan har tappat mot dels euron som blivit 5 procent dyrare sedan årsskiftet, dels dollarn som blivit 7 procents dyrare under samma period.

– Sammantaget kan detta riskera Sveriges utveckling i stort, men oavsett bör de konjunkturkänsliga bolagen dra fördel av den svagare valutan. Vi ser den absoluta värderingen som neutral men den relativa värderingen, jämfört med räntemarknaden, är fortsatt stödjande, säger Mattias Isakson.

Rapporter
Få koll inför rapportperiodens supertorsdagJättar som Swedbank, Telia och SKF rapporterar
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Rapport
Alfa Lavals resultat över förväntanMen verkstadskoncernen spår lägre efterfrågan
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Börsen
Uppåt på börsen med stöd från Volvo och Getinge
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Spännande räntebesked väntas på torsdagMen någon räntehöjning blir det inte
Listning
Så går det för Upsales i premiären
Foto: istockphoto
Analyser
Analyserna: Flera höjda riktkurser
Rapport
Starkt resultat från VolvoMen orderingången sjönk rejält
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Något bättre resultat än väntat för Tele2Upprepar helårsprognos
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor: Höjde substansvärdet inklusive onoterade innehav
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs ökade vinsten
Rapport
Castellum: Sämre förvaltningsresultat efter höga kostnader
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Klart bättre än väntat för Husqvarna
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: Jason Ogulnik/AP
Rapport
Något sämre än väntat för Kindred
Rapport
Millicom klart under förväntan
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl
Analys
Kepler: Nobina rätt placerad för att fånga megatrend
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Ny rapport: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerFår inte låna trots fast jobb och egen insats
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Aktietips
Fyra heta köptipsOch en aktie du kan vänta med
Sandvik: Höjda riktkurser efter rapporten
Aktietips
DI: Knowit en köpvärd it-konsult"Finns mer att kräma fram"
Fonder
Blecher ser köpläge i Securitas...och tankar Kinnevik