Krisen Återhämtningen i den svenska ekonomin har blivit oväntat stark, med följd att BNP-prognoser revideras upp på löpande band. Men Swedbanks prognoschef Andreas Wallström noterar tecken på att återhämtningen nu bromsar in och han tycker att BNP-prognoserna för 2021 börjar se väl höga ut.

”Anledningen till att de flesta nu justerar upp sina prognoser för 2020 är för att återhämtningen i såväl Sverige som de flesta länder i Europa och i USA gått starkare än väntat. Det som framför allt är överraskat är industrisektorn, där för svensk del såväl export som produktion var tillbaka på förkrisnivåer redan i augusti”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han varnar samtidigt för en alltför stor optimism då det finns tecken på att återhämtningen nu mattas av, med en inbromsning i tjänstesektorn.

”Det intressanta nu när vi står i början av det fjärde kvartalet är att det finns tecken på att momentum avtar, vilket är tydligt i tjänstesektorn. Både i Sverige och andra länder har återhämtningen där stannat av, vilket förmodligen i stor utsträckning handlar om ökad smittspridning och att restriktionerna vi har lever kvar. Även om prognoserna nu skrivs upp ska man vara försiktig att skriva upp dem för mycket. Jag tror att det fjärde kvartalet kan bli ganska svagt”, säger han.

Han pekar på att Swedbanks egna korttransaktionsdata ger bilden av en återhämtning som gått i stå, där konsumtionen planat ut stadigt några procent under 2019 års nivåer.

”Förbättringen har stannat av sedan några månader tillbaka och vi är fortfarande en bit under fjolårets nivåer. Vi har en inbromsning i tjänstesektorn och det finns en risk för att återhämtningen i industrin också kommer att tappa fart. Det handlar mycket om vad som sker med smittspridningen globalt”, säger han.

Prognoserna för den svenska BNP-utvecklingen 2020 har åkt bergochdalbana under året, med kraftiga nedrevideringar under den mest akuta coronakrisen under våren följt av en trend med uppreviderade prognoser under sommaren och hösten, enligt en sammanställning av konjunkturprognoser från regeringen, myndigheter, banker och organisationer som Nyhetsbyrån Direkt har gjort.

De senaste prognoserna för 2021 visar samtidigt en tydlig återhämtning med en BNP-tillväxt på runt 4 procent, men Andreas Wallström vill höja ett varningens finger även här.

”Många har haft bilden av att 2021 är det full fart igen, med en fortsatt expansiv ekonomisk politik samtidigt som smittan är borta och folk återgår till det normala. Men det är inte riktigt de signalerna vi får nu, utan nu verkar vi få leva ungefär som vi gör nu med fortsatta restriktioner en bra bit in i 2021. Blir det så kommer det att äventyra återhämtningen och många prognoser för 2021 kommer nog att behöva skrivas ned, inklusive vår egen”, säger han.

 

Bild: BNP-prognoser 2020

 

image

 

Bild: BNP-prognoser 2021

image

 

Chatt
Hernhag: Tre utdelningsaktier med chans till uppgång...och fyra stabila amerikanska utdelare
Aktier
Här är de mest blankade aktierna på börsen just nu
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties fullföljer utbytesförfarandet trots låg accept
Börsen
Beskedlig veckostängning
Foto: AP/TT
Wall Street
Teknikjättar i täten i New York
Foto: istockphoto
Råvaror
Skarp nedgång i guldpriset
Pension
Så hållbart är ditt pensionsbolagLänsförsäkringar klättrar – AMF tappar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Allt starkare marknad för nyproduktion"
Analys
DNB: Snabb kassaflödestillväxt och dolda värden i Nyfosa
27/11
Trading Direkt: Vilka flygbolag klarar krisen?
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Foto: Shutterstock
Aktie
Handeln återupptas i Nanexa
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader