Kommentar På en deppig tisdagsbörs visar Swedbank styrka med en liten uppgång efter ytterligare en stark delårsrapport. Detta lägger grunden till ett nytt guldregn över aktieägarna i vår och med en direktavkastning som kan uppgå till över 7 procent lär aktien vara en av de bästa högutdelarna på hela Stockholmsbörsen.

Storbankerna har sannerligen varit i blickpunkten senaste veckorna efter penningtvättsskandalen i Baltikum där Danske Bank hittills framstått som den största skurken. Men oron har smittat av sig även på övriga banker – inte minst de svenska storbankerna som dalat kraftigt i kurs.

Det gäller inte minst Swedbank som har den allra största verksamheten i Baltikum av svenska banker, men banken försvarar sig i samband med rapporten att Swedbank fokuserar på inhemska kunder i Baltikum och inte har haft några av de namn som förekommit som kunder.

Sett till själva det tredje kvartalet är Swedbank som vanligt bättre än ett genomsnitt av analytikernas prognoser – rörelseresultatet på drygt 7 miljarder är 11 procent bättre än marknadens tro. Och det är inte räntenettot som är den främsta faktorn bakom det höga resultatet utan provisionsnettot samt att kreditförlusterna är mindre än väntat.

Utöver detta har också banken hållit i kostnaderna vilket har givit lägre kostnader än man tidigare kommunicerat. En omstruktureringsreserv på 200 miljoner har därmed kunnat lösas upp och bidragit till det starka resultatet.

För vd Birgitte Bonnesen är rapporten ytterligare en fjäder i hatten eftersom hon i princip i varje delårsrapport sedan hon tillträdde har kunnat överraska marknaden med siffror som varit bättre än väntat.

Men Swedbank har inte blivit belönad av börsen det senaste året – aktien ligger på minus 8 procent. Detta kan dock helt och hållet hänföras till den sista månadens kraftiga ras på 12 procent sedan börsen började oroa sig för penningtvätt även för Swedbanks del.

Det finns alltså en ordentlig potential för placerare i Swedbank som tror på bankens försvar – och om dessa visar sig överensstämma med sanningen. I ett annat börsklimat är det lätt att se att kursen mycket väl skulle kunna gått över nivån 230 kr i dag.

För i och med den starka resultatutvecklingen där vinsten per aktie ligger 13 procent över förra årets nivå för perioden januari-september finns det goda möjligheter till en höjning av utdelningen för aktieägarna i bokslutet. En ökning till 14,50 (13,00) ligger i korten, vilket skulle innebära en direktavkastning på cirka 7,5 procent. Och med tanke på att bankerna lär tjäna på kommande räntehöjningar som gynnar räntenettot ser det också bra ut för Swedbanks intjäning under nästa år.

Chatt
Hernhag: Fem bolag jag tror på inför 2020"Bolaget det trots tillväxten inte är för sent att köpa"
Handelskriget
Kina: Stora framsteg i förhandlingarna med USATrump bekräftar enighet
Aktier
De 20 bästa aktierna enligt den "magiska formeln"
Analys
DNB: Storytels potential större än vad värderingen antyderInleder bevakning med köprekommendation
13/12
Trading Direkt: Teknisk analys av OMXS30
Börsen
Sparekonomen: Två julklappar till aktiemarknadenHandelsavtal och ordnad brexit lyfter börsen
Börsen
Bred uppgång på börsen
Analys
Pareto: Kursnedgång i Assa Abloy motiverar höjd rekommendation
Analyser
En ny köprek bland fredagens analyser
Aktietips
Carnegie: Vinstlyft och avknoppning gör Electrolux lockande
Brexit
Johnson: Jag kommer få brexit gjort"Inga om, inga men"
Brexit
Jordskredsseger för Boris JohnsonRejäl pundförstärkning
Foto: istock
Marknadsutblick
Ålandsbanken fortsätter övervikta USA
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Svensk förundersökning om mutbrott
Analys
DNB: Därför är det köpläge i Bonava
Låna
Unga har usel koll på lånHälften vet inte vad ett blancolån är
Analys
Analys: Autolivs starka orderbok ger bättre marginaler"Hög lönsamhet och bättre kassaflöde"
Analyser
Flera köprekar bland torsdagens analyser
Börsen
Fortsatt börssuccé för Saudi Aramco
Notering
Debutanterna åt olika håll i premiärhandelnTvå nya bolag handlas på First North
Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Bostad
Nyproduktion säljs allt närmare inflyttning
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas