Aktier Efter en stark rapportsäsong behåller Swedbank sin positiva syn på aktier i den uppdaterade investeringsstrategin för november. Konjunkturfarhågorna från i somras besannades inte, vilket har varit bra för börsen och lett till generellt stigande kurser.

Så beskriver Mattias Isakson, aktiestrateg på Swedbank Strategi & Allokering börsläget just nu. Nervositeten på marknaderna har varit hög efter den relativt svaga sommaren, och den innevarande rapportsäsongen har inväntats med viss rädsla.

– Intresset var stort för att få syna resultaten liksom lyssna på bolagens kommentarer om utsikterna. De värsta farhågorna besannades dock inte, vilket resulterade i generellt stigande kurser, inte minst för konjunkturkänsliga bolag, säger Mattias Isakson.

Även om Swedbank behåller den positiva synen på aktier i november neutraliseras dock både övervikten i Sverige och undervikten i Europa, medan övervikten i USA minskas något.

Attraktivaste tillgångsslaget

Swedbanks analyser drar slutsatsen att tillgångsslaget aktier är det mest attraktiva i nuvarande ränte- och makromiljö. Men det ser olika ut på olika marknader och en del förändringar görs av de regionala vikterna i novemberstrategin.

”Sverige har utvecklats starkt och vi ser fortsatt potential men vi neutraliserar vikten i ett relativt perspektiv. Även Europa neutraliseras”, skriver Swedbank i strategin.

– För Sveriges del har vi fått betalt för övervikten samtidigt som vi ser signaler om viss stabilisering i europeisk statistik. Detta är positivt för den så viktiga europeiska banksektorn, som hållit jämna steg med börsen den senaste tiden, säger Mattias Isakson i en intervju i Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringsbrev på nätet.

– Vi minskar även övervikten i USA något. Vi anser fortfarande att förutsättningarna för en stark utveckling är ljusast där men samtidigt är värderingen högre. Japan förblir underviktade och Tillväxtmarknader är kvar som neutral, säger han.

Sverige sticker ut

När det gäller centralbankernas hållning sticker Sverige ut med Riksbankens tydliga signaler om att räntan höjs i december.

– Även om ECB och Fed är i en mer stimulativ riktning ser vi en något mindre sannolikhet för att räntorna på kort sikt faller till nya lägsta nivåer då räntemarknadens recessionsvärdering kan komma att omvärderas. Durationen neutraliseras därför i portföljen, säger Mattias Isakson.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler