Placeringar Aktier fortsätter att vara det mest intressanta tillgångsslaget. Därför gör Swedbank inga förändringar i investeringsstrategin i januari. Övervikt i aktier och exponering mot high yield-krediter har hittills betalat sig bra, konstaterar Mattias Isakson, Swedbank och Sparbankernas aktiestrateg. Han tror också att den globala vinsttillväxten närmar sig 10 procent i år.

Trots att just den globala vinsttillväxten lyste med sin frånvaro under 2019 tror Swedbank på en helt annan utväxling i år.

I den nya investeringsstrategin räknar Swedbank med vissa nedjusteringar, men utan att det leder till aktienedgångar. Före jul behöll banken sin övervikt i aktier och sedan dess har de finansiella marknaderna huvudsakligen präglats av optimism.

– Världsindex har stigit runt 5 procent och Sverige har gått ytterligare lite mer än så. Långa obligationsräntor har klättrat knappa 10 punkter, det vill säga 0,1 procentenheter. Vi gör inga förändringar i denna uppdatering, säger Mattias Isakson i en intervju publicerad av Aktiellt, ett nyhetsbrev om placeringar från Swedbank och Sparbankerna.

”Hygglig konjunktur”

Swedbanks fortsatta optimism grundar sig på en gradvis starkare tilltro till en hygglig konjunktur. Långa räntor kommer sannolikt att stiga något i ett sådant läge men Swedbank ser inte så stora uppgångar att det skulle attrahera kapitalflöden från aktier till räntor.

Sammantaget tror Mattias Isakson att den globala ekonomin växer måttligt under året samtidigt som räntorna förblir låga under en lång tid framåt.

Optimismen som präglat sentimentet på sistone grundar sig främst på framsteg i handelssamtalen mellan USA och Kina. Samtidigt har den ”övergripande makroutvecklingen” varit något bättre än förväntat.

”Kortsiktig korrigering”

– Förväntningarna på den ekonomiska utvecklingen har varit lågt ställda och det är till stor del det som varit nyckeln till de positiva överraskningarna snarare än att det är en stark utveckling vi ser framför oss. Överraskningsindex för makrosiffror, inte minst för Europa, har förbättrats avsevärt den senaste tiden och blir ekonomin robustare lägger det grunden för fortsatta uppgångar, säger Mattias Isakson.

Kombinationen av kraftiga aktieuppgångar och många ”stretchade sentimentsindikatorer” gör dock att Swedbank ser en förhöjd risk för en mer kortsiktig korrigering. En utlösande faktor för detta skulle kunna vara eskalerande spänningar mellan USA och Iran.

– I nuläget ser vi en sådan eventuell korrigering som ett bra läge att addera risk, säger Mattias Isakson.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler