Swedbank: Aktiekursen borde dubblas

Publicerad 2015-11-09 12:35

Aktie Africa Oils utfarmning kring sina mest värdefulla östafrikanska tillgångar till danska Maersk Oil borde dubbla Lundin-bolagets aktiekurs vid en snabb anblick. Det skriver Swedbank Markets i en kommentar till måndagens storaffär.

Banken understryker särskilt oljebolagets förbättrade balansräkning:

”Affären och kontantbetalningarna kommer att på ett betydande sätt minska risken i Africa Oils balansräkning och behovet av framtida emissioner. Bolagets vd säger att ingen ytterligare finansiering väntas innan produktionsstart. Enligt vår bedömning är det ett rimligt antagande. I värsta fall ser vi ett visst behov för skuldfinansiering i den slutliga utvecklingsfasen kring år 2019/2020.”

Nu när Africa kommer att få en välfylld kassakista så väntas Lundin-bolaget fortsätta med sina prospekteringsborrningar för att eventuellt stöta på helt nya oljeområden, menar banken. En möjlighet skulle vara att skjuta in pengar i intressebolaget Africa Energy.

”Måndagens affär berättigar en aktiekursökning med 100 procent. Dock anar vi att marknaden kommer att vara försiktigt med att värdera framtida betalning från Maersk. Hursomhelst skulle en kursreaktion under 30 procent framstå som ett fynd”, skriver Swedbank som har rekommendationen köp.

I morse meddelade Africa Oil att manfarmar ut 50 procent av sin andel i kenyanska blocken och etiopiska licenser till danska Maersk Oil. Till att börja med får Africa Oil 350 miljoner dollar

Vid 11-tiden på måndagen hade oljeprospekteringsaktien stigit närmare 29 procent till 14:30 kronor.