Bank Trots en lång rad varningssignaler möjliggjorde Swedbank och SEB för ett bolagsnätverk i Lettland som har slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutabolag, brevlådeföretag och maltesiska finansinstitut. Det skriver SVT Nyheter i en artikel.

Upp till 300 miljoner kronor ska vara försvunna, och över två tusen europeiska investerare och småsparare har troligen förlorat allt de satsat, rapporteras det.

Låneplattformen Envestio hade sina huvudkonton först i SEB och sedan Swedbank. Envestio erbjöd tills nyligen privatpersoner att investera med en avkastning på upp till 22 procent. Pengarna skulle förmedlas till nystartade företag som korttidslån.

Enligt sparare som SVT har talat med var det viktigt för att investerarna skulle lita på Envestio att de svenska storbankerna accepterade bolaget som kund.

Swedbank säger till SVT att de har förstått att det pågår en polisutredning. SEB uppger att de känner väl till Envestio och att de samarbetar nära myndigheterna i Baltikum för att stoppa bedrägerierna.