Fonder Sverigefonder, breda indexfonder inriktade på tillväxtmarknader och Asien lockade spararna mest i augusti, sett till privatspararnas val hos Avanza och Nordnet.

Det finns en nervositet på marknaden, och den har drabbat tillväxtmarknaderna, medan Europafonder haft en betydligt bättre månad.

– Kombinationen ökad smittspridning men samtidigt också fortsatt hökaktiga signaler från den amerikanska centralbanken om minskade stödköp gjorde investerare mer nervösa, säger Frida Bratt, sparekonom, Nordnet.

Augusti har varit en bra börsmånad, trots månadens historiska rykte om att vara en av de sämre månaderna för börsen, menar Nicklas Andersson, Avanzas sparekonom.

”Favoriserar Sverigefonder”

Stockholmsbörsens breda index har stigit 32 procent sedan årsskiftet.

– Det gör att fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder, som lockar var tredje sparkrona under månaden, säger Nicklas Andersson.

Hos Avanza har spararna favoriserat Sverigefonder för sjätte månaden i rad, följt av Globalfonder och Fastighetsfonder.

Många av börsens investmentbolag har drabbats av fallande kurser i augusti, vilket fick fondspararna ”att trycka på köpknappen”.

– Närmare var fjärde sparkrona under månaden investerades i fonder som ger exponering mot börsens investmentbolag, säger Nicklas Andersson.

”Fed-signaler skapade oro”

Fortsatt hökaktiga signaler från den amerikanska centralbanken Fed gjorde spararna nervösa, särskilt som nyheterna duggat tätt om den ökande smittspridningen, menar Nordnets Frida Bratt.

– Tillväxtmarknadsfonder, men särskilt fonder med fokus på Kina, tillhör de som har gått allra sämst under månaden. Det beror dels på den kinesiska statens tuffare regleringar av flera sektorer, men också på ökad smittspridning och låga vaccinationsgrader i flera länder. Nedgången har dock fått spararna att köpa just tillväxtmarknader i högre utsträckning, säger Frida Bratt.

Allra mest köpt hos Nordnet är en investmentbolagsfond.

– Investmentbolagens höga premier hamnade under lupp i augusti. Det är en viktig diskussion, rabatten är ju ett av argumenten för att investera i investmentbolag. Diskussionen har gjort att premierna kommit ned något. Samtidigt fortsatte spararnas månadsinsättningar i Spiltan Aktiefond Investmentbolag med oförminskad styrka, säger Frida Bratt.

Mest köpta via Nordnet Mest sålda via Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BNP Paribas Brazil Equity
Länsförsäkringar Global Indexnära Swedbank Robur USA
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära IKC Global Trend
Öhman Etisk Emerging Markets BNP Paribas Energy Transition
Swedbank Robur Access Asien JPM China
Swedbank Robur Ny Teknik BGF World Energy
Spiltan Räntefond Sverige Consensus Småbolag
AMF Aktiefond Småbolag Öhman Obligationsfond
SPP Aktiefond Global Franklin Natural Resources
Spiltan Räntefond Sverige BNP Paribas Energy Transition

 

Mest köpta via Avanza Mest sålda via Avanza
Sverigefonder Teknikfonder
Globalfonder Gröna energifonder
Fastighetsfonder Asienfonder
Blandfonder Energifonder
Europafonder Latinamerikafonder