Fonder Spararna satsade på Sverigefonder och globalfonder i juli, men sålde ut sina Kinafonder. Även fonder med förnyelsebar energi såldes av privatspararna under juli, liksom fastighetsfonder.

Det finns fortsatt en stark tro på börsen, samtidigt som privatspararna hos Nordnet förstår ”nyttan med krockkuddar i portföljen”, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Börsoptimismen är stark. Men en liten indikation på att man ser nyttan med riskspridning till fler tillgångsslag är att en räntefond tydligt slår sig in i köptoppen. Samtidigt ser vi också en hög aptit på både global- och tillväxtmarknadsfonder, säger hon.

”Politisk risk”

Även om julibörsen gått starkt har en del av handelsdagarna präglats av oro, främst på grund av coronavirusets fortsatta spridning genom delta-varianten, men också efter den kinesiska regimens tydliga ambitioner att stärka den kinesiska staten. Det satte igång en rörelse bland spararna att sälja sina Kinafonder.

– Det har blivit än tydligare att en investering i Kina är förenad med politisk risk. Då väljer spararna hellre bredare tillväxtmarknadsfonder än Kinafonder, säger Frida Bratt.

Botten har även gått ur förtroendet för förnyelsebar energi, och privatspararna hos Nordnet säljer under juli för femte månaden i rad ut fonder fokus på förnyelsebar energi.

”Kollapsad hajp”

– Hajpen bland privatspararna har totalt kollapsat. Inte för att man inte tror på den gröna omställningen, utan snarare för att man inte tror att de tidigare värderingarna i vissa bolag inom sektorn är långsiktigt hållbara, säger Frida Bratt.

Avanzas privatsparare tog ordentligt avstamp i den mycket positiva börsen i Stockholm under juli, upp över 7 procent på en månad, vilket är den starkaste julimånaden sedan 2009. Sverigefonder var det som lockade spararna mest.

För femte månaden i rad handlar privatspararna hos Avanza framför allt billiga indexfonder och aktivt förvaltade Sverigefonder. Även globalfonder och Nordamerikafonder har lockat under juli.

”Varannan fondkrona till Sverigefonder”

– Rapportsäsongen övertygar trots enkla jämförelsetal vilket ger stöd till riskaptiten och leder till att vi ser stigande nettoköp för tredje månaden i rad. Fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder som attraherar varannan fondkrona under månaden. De väljer primärt billiga indexfonder och aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på småbolag, säger Nicklas Andersson, Avanzas sparekonom.

Intresset för globalfonder hos Avanzas privatsparare är påtagligt, menar Nicklas Andersson, och påpekar att var femte sparkrona under månaden gått till just globalfonder.

– USA utgör en stor del av de flesta globalfonder och ger därigenom en exponering mot amerikansk tekniksektor vid sidan av Stockholmsbörsens stora exponering mot bank och verkstad. Noterbart är även att säljtrycket på teknikfonder avtagit betänkligt bland fondspararna, säger han.

Fastigheter lockar inte längre

Ut från mest köpta-listan hos Avanza åker fastighetsfonderna, efter att under flera månader ha varit en favorit hos spararna.

Energifonder är månadens mest sålda fonder efter att ha presterat mycket väl under nästan ett år.

– Under juli har sektorn gått in i en lugnare fas och sjunkit tillbaka något, vilket lett till vinsthemtagningar, säger Nicklas Andersson.

Tabeller: Tabellerna nedan visar privatspararnas mest köpta respektive mest sålda fonder hos Nordnet under juli, samt mest köpta och mest sålda fondtyp hos Avanza under samma period:

Mest köpta fonder, Nordnet Mest sålda fonder, Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag BGF World Energy
Länsförsäkringar Global Indexnära Pictet Clean Energy
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära Gladiator
Swedbank Robur Access Asien First Generator
Swedbank Robur Ny Teknik JPM China
Öhman Etisk Emerging Markets BNP Paribas Energy Transition
Spiltan Räntefond Sverige Legg Mason US Small Cap Opportunities
SPP Aktiefond Global Fidelity FAST Global
SPP Aktiefond USA DNB SMB
AMF Aktiefond Småbolag Storebrand Global Value
Källa: Nordnet, 29/7 -21.  

 

 

Mest köpta fondtyp, Avanza Mest sålda fondtyp, Avanza
Sverigefonder Energifonder
Globalfonder Latinamerikafonder
Nordamerikafonder Asienfonder
Blandfonder Råvarufonder
Företagsobligationsfonder Teknikfonder
Källa: Avanza 29/7 -21.