Barnspar Svenskarna sparar till barnen mer än någonsin tidigare. På tio år har det månadsbelopp som föräldrar sparar till sina barn ökat från 498 kr per barn och månad till 613 kr. Samtidigt är det allt fler som sparar till sina barn.

Andelen föräldrar som inte sparar alls till barnen har sjunkit under tioårsperioden från 21 procent till 15 procent.

Uppgifterna om föräldrars barnsparande kommer från Länsförsäkringars nya rapport döpt till Så sparar vi till barnen, utförd av Novus.

Det genomsnittliga sparkapitalet per barn har ökat till 125 191 kr sedan den första mätningen genomfördes. Men det finns anledning att se över vilka belopp som sparas och många glömmer att höja beloppen genom åren, vilket får en negativ effekt på sparkapitalet.

– Under de senaste tio åren har den disponibla inkomsten för stora grupper ökat, liksom inflationen. Höjer du inte sparandet mer än inflationen så ökar inte beloppet i reala termer. Väljer du dessutom att spara på sparkonto så urholkas värdet också i takt med inflationen, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Sparar utan ränta

De flesta väljer att månadsspara i fonder men fortfarande står det miljarder kr på dåliga sparkonton. Hälften av de tillfrågade föräldrarna har alla eller delar av sparpengarna på sparkonton utan någon ränta.

– Hur länge pengarna ska sparas eller när de ska användas har betydelse för vilket sparalternativ du ska välja. Generellt kan det vara bra att ha en buffert på sparkonto för kortsiktigt sparande och plötsliga och oväntade utgifter. För långsiktigt sparande är fonder ett bättre alternativ, säger Emma Persson.

Tidshorisonten är en viktig parameter i sparandet och därför kan det ibland vara rätt att ha pengarna på sparkonto, menar hon. Det viktiga är att bestämma sig för när pengarna ska användas.

Vanligast spara i fonder

Den som sparar 500 kr i månaden till ett barn och lägger pengarna i ett fondsparande med 5 procents avkastning per år bör ha sparat ihop 177 236 kr efter 18 år, enligt rapporten, men då har inte eventuella fondavgifter eller skatt tagits med i beräkningen.

I rapporten framgår också att föräldrar till ensambarn sparar mest, i snitt 613 kr per månad till barnet, medan tvåbarnsföräldrar sparar mer, men varje barn får mindre, 575 kr per månad.

Trots att barnbidraget höjdes med 200 kr per barn den 1 mars ifjol angav åtta av tio föräldrar att de inte höjde sitt barnsparande efter höjningen.

Vanligaste sparformen är fonder, följt av sparkonto och aktier. Fler kvinnor än män uppger att de sparar på sparkonto utan ränta.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler