Fonder De stora svenska fondbolagen fortsätter att backa ut från spelbolagssektorn, och under oktober har Swedbank Robur och SEB Fonder dragit bort i stort sett alla marker från bordet i Evolution Gaming.

Vid årsskiftet uppgick Swedbank Roburs totala innehav fördelat på bland andra Robur Småbolagsfond Sverige, Robur Småbolagsfond Norden samt Swedbank Robur Ny Teknik till 5,2 procent. Fonderna har sedan dess minskat innehavet varje månad under året.

Per den sista oktober var det bara Robur Ny Teknik som hade omkring 0,6 miljoner aktier kvar i livekasinoleverantören, motsvarande 0,35 procent av bolagets aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste månadsuppdatering.

”Swedbank Robur har fattat ett strategiskt förvaltningsbeslut att dra ner exponeringen mot spelsektorn som helhet, en förflyttning som initierades redan under 2019. Detta kommunicerade vi också i media i början av 2020. Utöver det kommenterar vi inte enskilda investeringsbeslut”, skriver Swedbank Roburs kapitalförvaltningschef Erik Andersson i ett mejlsvar till Nyhetsbyrån Direkt.

Robur är inte ensamma om att ha ökat fokus på etiska placeringar och minskat sina innehav i spelbolagen. Handelsbanken fonder började redan 2018 minska sitt innehav i Evolution Gaming och vid årsskiftet var innehavet nollat. Även SEB Fonder har successivt minskat innehavet i Evolution och under oktober i år gjort sig av med merparten av aktierna.

Hjalmar Ahlberg som följer bolaget för Kepler Chevreux räkning konstaterar att ägarbasen har förskjutits i nästan alla spelbolag till mer internationella investerare och han tror inte att de större svenska fondernas avhopp kommer att ha någon större negativ effekt på bolagets aktiekurs.

”Jag tycker inte att det är förvånande att någon av de större kliver ur, det är mer pensionsfonder kvar nu, men det är klart att det finns en risk att de kliver ur också. Men den större effekten av att svenska fonder säljer är över. Ägarbilden är inte lika riskfylld på det sättet längre, och balanseras upp med internationella ägare som inte har samma krav på sig”, säger Hjalmar Ahlberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de internationella investerare som ökat i Evolution Gaming finns bland annat den amerikanska investeringsjätten Capital Group som sedan intåget i bolaget 2018 har gått upp som bolagets största ägare med drygt 16 procent av aktierna. Även Blackrock, Catrock och Vanguard har sedan 2018 tagit större positioner i Evolution.

Bland svenska institutionerna finns Första, Andra och Tredje AP-fonden kvar i ägarlistan med innehav om 0,4, 0,5 och 0,8 procent. Några större förändringar i innehaven har heller inte skett under de senaste åren. Svenska pensionssparare har därmed inte gått miste om Evolution Gamings uppgång på 450 procent sedan januari 2018.

 

Konjunktur
Riksbanken: Fortsatt risk för finansiell instabilitet"Kan krävas ytterligare stödåtgärder"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Fonder
Svenska fonder fortsätter lämna Evolution
Foto: Shutterstock
Skatt
Dags skicka in kvarskatten"Chockränta" och kronofogden väntar dem som inte betalar
Börsen
Uppåt på börsen
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Index
Svenska aktierna som inkluderas i MSCI:s index
Aktie
Aktivistfond går in i SampoVill att bolaget säljer hela innehavet i Nordea
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar USA- och nordiska aktier"Tror på positivt utfall för tillväxtaktier"
Sektor
FI: Bankutdelningar kan vara okej nästa år
Aktie
Sampo sålde storpost i Nordea
Foto: istockphoto
Sektor
Många tech-chefer i Bidens omställningsteamTech-bolagen siktar på att jobba nära nya administrationen
Rapport
Stillfronts vinst strax över förväntan
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street åt olika hållTekniktunga Nasdaq sjönk rejält
Foto: istockphoto
Bostad
SEB: Större motståndskraft än väntat på bomarknaden
Bolån
Så rörde sig snitträntorna i oktober
Insiders
Insiders som handlat aktier
Analys
Arctic: Därför köpstämplar vi Lundin Energy
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Peutinger löser in resterande aktier i Engelska Skolan
Aktie
EU: Amazon misstänks för konkurrensbrott
Analys
SEB: Instalco för högt värderadSänker till sälj
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Nordea: Utebliven höjning av kortsiktiga mål en besvikelseEricssonaktien faller på börsen
Aktier
Snart lanseras Freetrade i SverigeErbjuder aktiehandel utan courtage
Kri
SEB: Andra virusvågen blir värre än väntatSpår negativ tillväxt och nya stöd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens aktierekar