Fonder De stora svenska fondbolagen fortsätter att backa ut från spelbolagssektorn, och under oktober har Swedbank Robur och SEB Fonder dragit bort i stort sett alla marker från bordet i Evolution Gaming.

Vid årsskiftet uppgick Swedbank Roburs totala innehav fördelat på bland andra Robur Småbolagsfond Sverige, Robur Småbolagsfond Norden samt Swedbank Robur Ny Teknik till 5,2 procent. Fonderna har sedan dess minskat innehavet varje månad under året.

Per den sista oktober var det bara Robur Ny Teknik som hade omkring 0,6 miljoner aktier kvar i livekasinoleverantören, motsvarande 0,35 procent av bolagets aktier, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste månadsuppdatering.

”Swedbank Robur har fattat ett strategiskt förvaltningsbeslut att dra ner exponeringen mot spelsektorn som helhet, en förflyttning som initierades redan under 2019. Detta kommunicerade vi också i media i början av 2020. Utöver det kommenterar vi inte enskilda investeringsbeslut”, skriver Swedbank Roburs kapitalförvaltningschef Erik Andersson i ett mejlsvar till Nyhetsbyrån Direkt.

Robur är inte ensamma om att ha ökat fokus på etiska placeringar och minskat sina innehav i spelbolagen. Handelsbanken fonder började redan 2018 minska sitt innehav i Evolution Gaming och vid årsskiftet var innehavet nollat. Även SEB Fonder har successivt minskat innehavet i Evolution och under oktober i år gjort sig av med merparten av aktierna.

Hjalmar Ahlberg som följer bolaget för Kepler Chevreux räkning konstaterar att ägarbasen har förskjutits i nästan alla spelbolag till mer internationella investerare och han tror inte att de större svenska fondernas avhopp kommer att ha någon större negativ effekt på bolagets aktiekurs.

”Jag tycker inte att det är förvånande att någon av de större kliver ur, det är mer pensionsfonder kvar nu, men det är klart att det finns en risk att de kliver ur också. Men den större effekten av att svenska fonder säljer är över. Ägarbilden är inte lika riskfylld på det sättet längre, och balanseras upp med internationella ägare som inte har samma krav på sig”, säger Hjalmar Ahlberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de internationella investerare som ökat i Evolution Gaming finns bland annat den amerikanska investeringsjätten Capital Group som sedan intåget i bolaget 2018 har gått upp som bolagets största ägare med drygt 16 procent av aktierna. Även Blackrock, Catrock och Vanguard har sedan 2018 tagit större positioner i Evolution.

Bland svenska institutionerna finns Första, Andra och Tredje AP-fonden kvar i ägarlistan med innehav om 0,4, 0,5 och 0,8 procent. Några större förändringar i innehaven har heller inte skett under de senaste åren. Svenska pensionssparare har därmed inte gått miste om Evolution Gamings uppgång på 450 procent sedan januari 2018.

 

Börsen
Spurt ledde till stark veckostängningH&M och storbanker draglok
Chatt
Hernhag: Fem tillväxtaktier på tio år
Wall Street
New York: Teknikaktier vinnare i bred uppgång
Analys
Carnegie: Rätt ha tålamod med Cellink
Aktier
Insiders som handlat med aktier i veckan
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Räntan
Investeringschefen: Fed drar ned på tillgångsköpen i höst
Aktie
Kambis vd: Styrelsen lockas nog av USA-notering
Analyser
Analytiker: Balder-köp smart drag av Erik Selin
Kryptovalutor
Coinbase börjar handla med Dogecoin
Analyser
Här är fredagens köprekar
14/5
Trading Direkt med teknisk analys
Bolån
Bolån: Stora skillnader mellan snitträntorna
Foto: AFP or licensors
Kryptovalutor
Musk-kommentar sänkte bitcoin mer än 10 procent
Aktieportföljen
Bra start för nytillskottet i portföljen
Börsen
Återhämtning i Asien
Notering
Volvo Cars rullar mot börsenSiktar på notering senare i år
Aktie
Autoliv återinför kvartalsutdelningHandelsstoppades innan beskedet
Foto: istockphoto
Fonder
Sparekonomen varnar för ökad risk i företagsobligationsfonderSparare bör kolla upp fondrisken
Bostad
Swedbank: Här har du fått bäst betalt för att boMånga säljer med vinst som överstiger boendekostnaden
Foto: Copyright (c) 2018 Pilotsevas/Shutterstock. No use without permission.
Inflation
Analytiker: Inflationstoppen är passeradRedan i maj bör den sjunka
Analyser
Här är onsdagens aktierekar
Inflation
Högre inflation än väntat i april"De kraftiga prisfallen i april i fjol påverkar nu inflationen uppåt"
Riksbanken
Analytiker: Bopriserna större huvudvärk för Riksbanken än inflationen