Aktie En svensk förundersökning pågår mot Ericsson avseende misstänkta mutbrott. Det bekräftar Riksenheten mot korruption för Di, och uppger att myndigheten även hjälpt till i den amerikanska utredningen mot bolaget.

I förra veckan presenterades en uppgörelse mellan Ericsson och amerikanska myndigheter som innebär att Eriksson erkänner korruptionsbrott i flera länder över flera år och betalar totalt 10,1 miljarder kronor i böter.

När Ericsson nu löst sina juridiska problem i USA återstår frågan om några företrädare för Ericsson har gjort sig skyldiga till mutbrott och därmed ska lagföras, skriver Di.

Riksenheten mot korruption, den del av åklagarmyndigheten som utreder mutbrott, bekräftar nu för Di att en svensk förundersökning pågår.

Riksenheten mot korruption uppger även att man hjälpt amerikanska myndigheter i deras utredning av Ericsson.

”Jag kan bekräfta att en förundersökning sedan en tid tillbaka pågår vid Riksenheten mot korruption avseende misstänkta mutbrott och att vi även efter begäran om rättslig hjälp från USA har varit behjälpliga i den amerikanska utredningen”, skriver Martin Bresman, vice chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, i ett mejl till Di.

Genom samarbetet med amerikanska myndigheter har Riksenheten mot korruption, enligt Di:s uppgifter, fått insyn i USA:s utredning. Uppgifter där har i sin tur gett Riksenheten mot korruption anledning att inleda en egen brottsutredning.

Exakt när förundersökningen inleddes är oklart, men det ska ha varit under 2019.

Di söker Ericsson för en kommentar.