Skog Fjolåret var ännu ett starkt år för skogsfastigheter där priserna i snitt steg nästan 8 procent. Men i vissa delar av landet var uppgångarna betydligt större än så, enligt en sammanställning från fastighetsrådgivaren Svefa.

Priserna på svenska skogsfastigheter har under 2021 i snitt stigit med 7,6 procent jämfört med 2020, enligt siffror från Svefa.

Skåne och Östergötland är de län som har högst genomsnittlig prisnivå. Men det är i Västernorrland och Jämtland som det har varit ett prisrally de senaste åren. I fjol ökade priserna 15,9 procent respektive 15,3 procent i dessa län. Även sett ur ett längre perspektiv är det Västernorrland som har den största ökningen. Där har skogsfastighetspriserna stigit med 25,9 procent sedan 2018, konstaterar Svefa i ett pressmeddelande.

– 2021 har återigen varit ett starkt år för skogsfastigheter. Coronapandemin har inneburit en lågräntemiljö och många investerare har fått upp ögonen för skogsfastigheter som investeringsobjekt vilket har drivit upp intresset även utanför de traditionella geografiska lägena. Det märks till exempel på de senaste årens prisrally i Västernorrland och Jämtland säger Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk, i en kommentar.

Men även om prisutvecklingen över lag är positiv så finns det områden som inte påverkats av prisrallyt. På Gotland har priserna på skogsfastigheter de senaste fyra åren stått still, enligt Svefa.

Tabell: Prisutveckling på skogsfastigheter under 2021

svefa-stats

Källa: Svefa