Sektor Den amerikanska myndigheten för insättningsskydd Federal of Deposit Insurance Corportion (FDIC) stängde på fredagen SVB Financial efter turbulensen kring banken. Det framgår av ett pressmeddelande från myndigheten.

FDIC har även fört över alla försäkrade insättningar till en egenskapad bank vid namn Deposit Insurance National Bank of Santa Clara (DINB).

Alla sparare skat ha full tillgång till sina försäkrade insättningar senast måndag morgon och FDIC ska betala oförsäkrade insättare en förskottsutdelning inom nästa vecka.

DINB kommer att upprätthålla SVB:s normala arbetstider och bankarbete kommer att startas senast på måndag.

Tidigare på fredagen handelsstoppades Silicon Valley Bank (SVB).

Aktien var ned med omkring 70 procent i den amerikanska förhandeln i samband med handelsstoppet. På torsdagen var aktien ned med 60 procent efter att oro väckts kring bankens likviditetsposition.

Raset inleddes efter att SVB:s ledning gett besked om att banken förlorat cirka 1,8 miljarder dollar på en försäljning av en värdepappersportfölj värderad till 21 miljarder dollar. Försäljningen gjordes för att hantera en minskning av inlåningen och förlusten fick också banken att avisera en emission för att stärka kapitalbasen.

Tillkännagivandet har lett till bekymmer runt att högre räntor kan leda till att banker drabbas av kreditförluster på grund av låntagares försämrade betalningskapacitet. Risken för att en uttagsstormning ska äga rum kan därmed öka.