Bostad Kvinnor och män med två minderåriga barn kommer vid en separation att få det svårt att kunna köpa varsin trea, enligt SBAB. En kvinna får inte ihop kalkylen i någon av de 25 kommuner som ingår i bankens kartläggning. 

Den statliga bolånebanken SBAB har kartlagt möjligheten för kvinnor och män med två minderåriga barn att kunna köpa varsin trea i Sveriges 25 största kommuner efter en separation. 

Beräkningen utgår från att en man och en kvinna med medianinkomst. SBAB har undersökt vilken möjlighet de har att kunna klara av bankens kreditprövning vid köp av en trea – med en boyta på 75 kvadratmeter – till medelpris i respektive kommun. I kartläggningen antas separationen ske när mannen och kvinnan är mellan 40 och 44 år. 

Undersökningen visar att kvinnan inte får ihop kalkylen i någon av de 25 största kommunerna i Sverige. Mannen väntas klara sig bättre och har enligt SBAB:s beräkningar möjlighet att kunna köpa en trea i sju kommuner. Det handlar om Gävle, Västerås, Sundsvall, Kristianstad, Växjö, Borås och Linköping.

– Man ska komma ihåg att uträkningen baseras på både medelpris och medianinkomst. Tjänar man mer än medianinkomst och köper man en bostad till lägre pris än medelpris så ser kalkylen bättre ut. Det är en mycket svår situation framför allt för kvinnor med barn som separerar, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i en kommentar. 

– Nu när priserna går ned och förmedlingstiden förlängs kan den som inte absolut måste sälja avvakta. Den förmånen har man inte när man säljer på grund av separation, då vill de flesta att det ska gå snabbt, tillägger hon. 

Den höga inflationen gör att omkostnaderna i vardagen blivit allt högre. Claudia Wörmann bedömer att det kan leda till att färre skilsmässor. 

– Jag tänker att par som egentligen är redo att gå skilda vägar stannar kvar för att det helt enkelt blir för dyrt att separera, fortsätter hon i kommentaren.