BNP BNP-tillväxten var något starkare än marknaden väntat sig under det tredje kvartalet, men det finns svaghetstecken, som talar för en fortsatt inbromsning i den svenska ekonomin. Riksbanken lär dock inte rubbas i sina planer på en räntehöjning i december. Det framgår av analytikerkommentarer.

”Det var nära marknadens förväntningar. Det verkar fortsatt som om den inhemska ekonomin står och stampar, medan ett jättestort bidrag från nettoexporten av tjänster drar upp. Den har bara ökat så här mycket några gånger tidigare de senaste 20 åren, så det är en ganska udda källa till tillväxt”, säger Michael Grahn, Danske Banks chefekonom Sverige, till Nyhetsbyrån Direkt.

Svensk BNP ökade 0,3 procent från föregående kvartal och 1,6 procent i årstakt. Detta var högre än väntade 0,2 procent i Infront Datas enkät. I årstakt var det dock något under förväntade 1,7 procent. BNP utvecklades också svagare än Riksbankens prognos på 0,4 respektive 2,0 procent.

Michael Grahn tycker sammantaget att BNP-statistiken var ganska svag, med ett sällan skådat bidrag från tjänsteexporten, och hjälp från baseffekter, då det tredje kvartalet i fjol var svagt.

”Nu i det fjärde kvartalet får vi en kraftigt omvänd baseffekt som kommer att trycka ned årstakten. Jag tycker inte att ekonomin ser direkt superspänstig ut, utan detta talar för att vi är på väg in i svacka med en tillväxt som går mot nollstrecket innan det vänder upp igen nästa år”, säger han.

Michael Grahn tror inte att det BNP-utfallet påverkar Riksbankens planer på en räntehöjning i december.

”De får väl justera ned sina prognoser litegrann, men det är inget som påverkar decemberbeslutet. De lär argumentera för att det är ungefär i linje med deras prognoser”, säger han.

Samma bedömning för Handelsbankens seniorekonom Johan Löf:

”Konstigt nog kan vi inte säga att försämringen i ekonomin kommer att hindra Riksbanken från att höja räntan i december”, skriver han i ett marknadsbrev.

Han noterar att BNP nu varit ganska oförändrad i kvartalstakt tre kvartal i rad, men att årstakten lyftes av baseffekter. Exporten är en viktig drivkraft, men detta verkar delvis drivas av lagerneddragningar. Den senaste KI-barometern visade dessutom på fallande exportorder, vilket talar för att sämre tider stundar.

”Tittar vi förbi dagens Q3-utfall finns många anledningar till förvänta sig lägre BNP-tillväxt framöver”, skriver Johan Löf och pekar på bland annat konfidensindikatorer på svaga nivåer.

Capital Economics lyfter dessutom fram Riksbankens planerade decemberhöjning som en faktor som kommer att dämpa tillväxten framöver, genom att tynga konsumtion och investeringar i början av 2020. De håller också fast vid sin prognos att Riksbanken kommer att tvingas sänka reporäntan igen under nästa år.

Sektor
Lanneboförvaltare: Satsa på laddstationer i stället för elbilar
Räntan
DNB Markets: Riksbanken i otakt med omvärlden
Räntor
Nordea sänker gräns för negativ ränta till danska kunder
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Små rörelser i korten
Aktie
SBB börsens näst mest blankade aktie
Börsen
Börsen vänder nedåt
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Ingves: Fortsatt behov av stimulanser"Behövs mycket stöd under lång tid"
Räntan
Riksbanken rör inte räntanRäntebanan kvar på noll
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens tre globala aktiefavoriter
Sektor
Vätgas: Tydlig sektorrekyl
22/9
Trading Direkt om räntebeskedet
Fond
Påverkansfond investerar i Bergman & Beving Vill stoppa barnarbete i underleverantörsleden
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Fondeer
Fastighetsfonder gör comeback
Foto: Shutterstock
Bank
Fortsatt stora ras för banker
Asien
Mest nedåt i Asien
Börsen
Chefsstrategen: Börsen kommer fortsätta uppåt"Rekylen blir inte långvarig"
Bank
SEB en av de banker som nämns i läcka
Krönika
Hernhag: Räntemarknaden den största bubblan på decennier
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Reformer bäddar för intressanta placeringsmöjligheter"Brasiliansk ekonomin överraskar positivt efter pandemin"
Budgeten
Andersson: "Ny arbetslinje" ska ta Sverige ur krisen"Budgeten ger 75 000 nya jobb"
Budgeten
"Historisk skuldsättning utan att lösa problemen"M riktar kritik mot budgeten
Budgeten
Analytiker: Inte så expansiv budget som man kan tro"Mycket bara tillfälliga åtgärder"
Analyser
Dubbelsänkning för Bravida
Höstbudgeten
Budgeten: Reformer för över 100 miljarder nästa år