Valuta Förra sommarens semesterresa utomlands var billig, jämfört med vad som väntar svenska resenärer i år. Sedan sommaren 2018 har den svenska kronan försvagats mot många vanliga valutor.

Den amerikanska dollarn har till exempel stärkts cirka 8 procent mot den svenska kronan. Men det är inte bara USA-resorna som blir dyra, då även euron, liksom det brittiska pundet, har stärkts gentemot kronan, båda med mellan 3-4 procent.

Det finns dock ett lysande undantag. Planerar du en semester i Turkiet får du mycket mer för pengarna i sommar då kronan stärkts mot den turkiska liran med 15 procent.

Kronan är faktiskt svagare gentemot de flesta valutor i de mest populära turistländerna, som Dubai, Egypten, Mexiko och Thailand. Den thailändska valutan bath har stärkts 12 procent mot kronan, medan det egyptiska pundet stärkts med 14 procent.

Billigare även i Sydafrika

Men det finns faktiskt ytterligare ett land förutom Turkiet som jämförelsevis blir billigare att resa till i sommar än förra sommaren. Kronan har nämligen även stärkts  gentemot den sydafrikanska randen, med 1,5 procent.

– Det kan vara värt att ta extra hänsyn till valutakurserna om du till exempel letar sista-minuten-resan till sommaren. Men om du redan har bestämt resmål är det viktigt att ta hänsyn till den svagare kronkursen i din budget. Annars kan resan bli dyrare än planerat. Gör en semesterbudget om marginalerna är små, det minskar riskerna för ”impuls-slösande”, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Tabellen nedan visar kronans förändring gentemot ett antal andra vanliga valutor sedan juli 2018. Julivärdet i fjol är ett månadssnitt som jämförts med värdena för den 28 maj i år. En positiv förändring innebär svagare krona:

Land Valuta Förändring %
Egypten EGP 13,9
Thailand THB 12,5
Japan JPY 9,8
USA USD 8,1
Dubai AED 8,0
Mexico MXN 7,2
Schweiz CHF 6,8
Kanada CAD 5,4
Kina CNY 5,3
Ryssland RUB 5,2
Nya Zeeland NZD 4,4
Storbritannien GBP 4,2
EMU EUR 3,6
Bulgarien BGN 3,6
Danmark DKK 3,4
Brasilien BRL 2,9
Norge NOK 1,4
Australien AUD 1,3
Sydafrika ZAR -1,4
Turkiet TRY -15,3