Aktie Den pilotstrejk som bryter ut på måndagen kommer att kasta SAS in i en gigantisk kamp för överlevnad. Det säger Sydbanks aktieanalyschef Jacob Pedersen i en första kommentar till Marketwire efter SAS-vd:ns uttalande vid lunchtid.

”Det här var en av de brickor som skulle läggas i planen för överlevnad. Om man inte kan lägga den, så finns det ingen plan”, kommenterar Jacob Pedersen.

Han beskriver de aktuella problemen för flygbolaget som ”enorma” och säger att SAS nu på något sätt måste försöka tvinga piloterna att ge med sig.

”Då återstår bara att släpa SAS genom en process med konkursskydd för att försöka vrida om armen på de parter man inte kunnat förhandla med på plats”, säger Sydbankanalytikern vidare.

Strejken kommer enligt Jacob Pedersen att bli mycket dyr för SAS, då dels passagerare har avstått från att köpa biljetter under varslet och dels eftersom de väntas fortsätta att avstå under den tid flygplanen står på marken.

”Om den här strejken varar i 14 dagar har man antagligen tappat hälften av de 8 miljarder svenska kronor man hade i kassan. Allting är inte en förlust, men det är en likviditetseffekt. Då börjar SAS mycket snabbt närma sig en situation där det inte längre finns några pengar i kassan”, kommenterar analytikern för Marketwire.