Placera Sommaren har inletts i och med att sommarsolståndet passerades under måndagen. Men det kan vara klokt att inte koppla av helt och hållet när det gäller dina investeringar. Nordeas chefstrateg i Danmark, Andreas Østerheden, och Danske Banks chefstrateg i Köpenhamn, Frank Øland, har var för sig på bankernas respektive hemsidor upprättat listor på vad du som sparare behöver tänka på under de närmaste heta månaderna. Några regler att hålla sig till levererar även Avanzas sparekonom Nicklas Andersson på nätbankens hemsida.

Först ut är Andreas Østerheden, Nordea, som vill göra investerarna uppmärksamma på tre saker värda att hålla ögonen på under sommarhettan.

För det första kan marknaderna fluktuera kraftigt de närmaste månaderna. För dem som är långsiktiga investerare, med en fast och tydlig investerarprofil, är det kanske inte nödvändigt att följa alla rörelser på finansmarknaderna och börsen under sommarmånaderna.

Men risken för kortvariga men kraftiga fluktuationer kan skrämma eller irritera. Skälet är ofta att likviditeten på marknaderna är lägre under sommarmånaderna, på grund av att de stora institutionerna också har sina semesterperioder nu, och därmed minskar de stora investeringarna i antal.

”Det allt överskuggande temat”

Andreas Østerheden anser att inflationen är det allt överskuggande temat för sommaren. Fruktan för ökad inflation, framför allt i USA, där ett antal ”massiva stödpaket” genomförts. Därför är det värt att hålla ögonen på hur de ekonomiska nyckeltalen i världens största ekonomi utvecklar sig.

Men Nordea tror inte att inflationen ökar på lite längre sikt, och anser därför inte heller att inflationsrädslan åstadkommer annat än krusningar på ytan.

”Historiskt klarar aktier sig faktisk gott i ett scenario med moderat inflation i storleksordningen 2 till 3 procent vilket är det vi förväntar oss för den amerikansk inflationen, både under 2021 och 2022”, skriver Andreas Østerheden.

Fortsatt övervikt aktier

Nordea håller fast vid övervikt aktier i portföljen, och tror på fortsatt stigande aktiekurser under det kommande året.

”Vi förväntar oss, att aktier under de kommande 12 månaderna har 4-8 procent att erbjuda investerarna”, avslutar Østerheden.

”Hållbar skulduppbyggnad?”

Även Danske Banks chefstrateg i Köpenhamn, Frank Øland, skriver på sin banks danska hemsida om ett antal frågor som ligger i tiden just nu.

Han funderar bland annat över om skulduppbyggnaden under pandemin är hållbar på sikt, och om det så småningom blir en överhettning i ekonomin. Danske Banks chefstrateg anser att den våldsamma skulduppbyggnaden i USA faktiskt kan vara hållbar, eftersom ett land ”i princip lever för evigt”, och om staten kan betala räntorna under lång tid urholkas skulden successivt av inflationen.

Øland frågar sig också om olje- och råvarupriserna kan stiga ännu mer, och om vad som händer i handelskriget mellan USA och Kina. Konflikten har inte försvunnit, men har ändrat karaktär. I stället för Trumps våldsamma utfall, kommer en mer koordinerad amerikansk strategi att sättas i verket.

”Handelskriget varar länge”

Just nu är handelskriget inte bland de viktigaste punkterna på dagordningen, men konflikten kommer att vara en av de viktigaste geopolitiska frågorna under många år, menar Øland.

Danske Bank tror också på gradvist stigande marknadsräntor, men det kommer inte att ske så snabbt att det blir ett problem för aktiemarknaden.

Under de kommande är blir det fortsatt högkonjunktur, varför centralbankerna gradvist stramar åt penningpolitiken. I USA höjs räntan för första gången under 2022, medan ECB väntar något längre, är Danske Banks uppfattning. Konkret tror Danske på att den amerikanska tioåringen stiger till 2 procent på sex månaders sikt.

Dollarkursen är också värd att kolla under sommaren, enligt Danske Bank, som förväntar sig en gradvist stärkt dollar gentemot den danska kronan, från 6,25 danska kr för närvarande till 6,50 danska kr på 12 månaders sikt.

”God avkastning under sommaren”

Även Avanzas sparekonom Nicklas Andersson skriver på sin banks hemsida ett antal råd inför sommaren på börsen. Han konstaterar att börsen under de fem senaste åren ”bjudit på en god avkastning under sommarmånaderna”.

”Den som varje år tjuvstartat innan sillen och investerat i samband med att juni inleddes och därefter höll investeringen fram till sista augusti har fått en avkastning på +4,34 procent i snitt”, skriver Nicklas Andersson.

Men volatiliteten tycks höra till när det gäller sommaren på börsen. Skälen kan vara många, till exempel brexit som satte sina spår på börsen under sommaren 2016. När Stockholmsbörsen öppnade på måndagen efter brexitvalet sjönk börsen 8,42 procent. Men hela fallet var återtaget på två veckor.

”Mellan sill och kräftor”

”Hugade investerare som köpt till midsommarsillen ska enligt talesättet lämna marknaden i samband med att kräftpremiären drar igång 7 augusti. Senaste 5 åren har den som istället investerat 7 augusti och hållit placeringen året ut sett värdet stiga +5,18 procent i snitt”.

Av sommarens månader har juli varit den bästa historiskt sett. Det beror på att andra kvartalets rapporter presenteras då. Av de senaste 13 åren har juli bjudit på positiv avkastning under nio, jämfört med sex för juni och augusti. Även avkastningen är betydligt bättre, konstaterar Nicklas Andersson som avslutar med ett räkneexempel:

Den som investerade 1 juni 2016, ovetandes om brexit några veckor senare, har fram till till och med nu fått en avkastning på 116 procent, vilket innebär en årlig genomsnittlig avkastning på 16,65 procent”.

Inflationen
Fed: Inflationen högre än förväntat – men övergående
Foto: AP/TT
Börsen
Vändning uppåt i New York
Börsen
Plusstängning efter slutspurt
Foto: Shutterstock
Aktie
Sinch tar Securitas plats i OMXS30
Foto: Copyright (c) 2021 IgorGolovniov/Shutterstock. No use without permission.
Investera
T.Rowe Price: Högre potential på marknader utanför USAMen inflationsspöket finns kvar i rummet
Krypto
Bitcoin på årslägsta
Aktie
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
22/6
Trading Direkt: Om bitcoins resa nedåt – och teknisk analys
Foto: Anders Wiklund/TT
Aktie
VNV köper tillbaka aktierSka minska substansrabatten
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Asienbörserna
Blandat i Asien
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt