Sedan årsskiftet har det breda europeiska Stoxx 600-indexet klättrat nära 8 procent och från bottenkänningen i september förra året uppgår kursrusningen till drygt 20 procent.
Den kraftiga återhämtningen har gjort Europabörserna sårbara, uppger flera strateger som Bloomberg talat med. De pekar ut Rysslands anfallskrig mot Ukraina som den största risken mot börsen.
Om kriget förvärras kommer det inte bara öka den geopolitiska oron utan också pressa upp mat- och energipriserna ytterligare, vilket i sin tur kan tynga ekonomierna och bolagsvinsterna, enligt Sophie Lund-Yates, analyschef på brittiska nätmäklaren Hargreaves Lansdown.
”Det är uppenbart att marknaden inte ser lika stora risker nu som i början av kriget. Delar av kursrallyt är förståeligt, men nu finns det inte längre någon säkerhetsmarginal i europeiska aktier”, säger hon till Bloomberg, och fortsätter:
”Det betyder att all oväntad eskalering (av kriget, reds. anm) eller volatilitet sannolikt kommer att resultera i en skarp marknadsreaktion.”
Samtidigt visar en färsk förvaltarenkät som Bank of America har gjort att kriget fortfarande oroar investerare. En förvärrad geopolitisk situation lyfts som den näst största risken mot aktiemarknaden bakom en varaktig och hög inflation.
De flesta förvaltare tror heller inte på något fredsavtal under 2023, poängterar Bloomberg och hänvisar till storbankens enkät.
Sammantaget har utsikterna för europeiska aktier dämpats efter höst- och vinterrallyt. Bloombergs egna enkät, riktad till aktiestrateger, visar att majoriten räknar med att Stoxx 600-indexet avslutar året lägre än nuvarande nivåer.
Den europeiska aktiemarknaden har nu prisat in de positiva effekterna av lägre naturgaspriser, en svagare dollar och Kinas återöppning, enligt Citigroups chefstrateg Beata Manthey. Hon bedömer att uppsidan från dagens nivåer är begränsad och förväntar sig att de geopolitiska riskerna kommer att hålla tillbaka värderingarna på Europas börser.
”Vi skulle inte jaga rallyt härifrån”, säger hon till Bloomberg.