Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking.

USA-valet I dag är det 67 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet den 3 november och investerarnas fokus skiftar nu gradvis från pandemi till politik. Valet har en bromsande effekt för fortsatta börsuppgångar, tror Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking i en intervju med Privata Affärer. Sektorer att hålla uppsikt på är tech, läkemedel och energi, menar han.  

Det finns en flerdimensionell osäkerhet inför valdagen, resonerar Henrik von Sydow. Vem vinner presidentvalet, och vilket parti får kontroll över senaten? Vilka beslut fattar en ny kongress? Och vad blir marknadsreaktionerna på de nya besluten i Washington?

– Under perioden fram till valet finns utrymme för viss volatilitet på marknaderna om vi ser ökad sannolikhet för en ”blue wave”, det vill säga att Demokraterna tar kontroll över både Vita huset och senaten, säger han.

Hur Trump svarar på Bidens nuvarande övertag kan också trigga volatilitet och september månad blir viktig inte minst eftersom det då bland annat ska fattas ett beslut i kongressen om fortsatta ekonomiska stödåtgärder.

Katalysator på marknaderna

När valet väl är över och vi har ett resultat kan utfallet ”bli en katalysator för marknadsreaktioner utifrån olika scenarier”, menar Henrik von Sydow, och det kan också bli en katalysator för återhämtningen och omstart av den amerikanska ekonomin genom att nya majoriteter påverkar utformningen av statliga investeringar och offentlig konsumtion.

– Om Demokraterna vinner både Vita huset och senaten ökar utsikterna för att de får relativt starkt genomslag för sin politik. Då stiger skatteriskerna för företagen och hushållen. Samtidigt blir det en annan regleringsmiljö för sektorer som tech, finans, energi och läkemedel, säger han och påpekar att det då blir ett genomslag för planerna på en ”new green deal”, samt på ökade investeringar i sjukvård och infrastruktur.

– Biden kan vara bra för europeiska börser, medan Trump sannolikt är bättre för de amerikanska marknaderna. Med Biden ökar förutsägbarheten i utrikeshandelspolitiken och det blir mindre friktion med Europa.

Men det är snarare ”slaget om senaten” som kommer att avgöra magnituden på marknadsreaktionerna. Vinner Demokraterna även senaten kan partiet mycket lättare få genomslag för sin politik.

– Det kan skrämma amerikanska investerare eftersom landet då över tid vrids mot en annan skattemiljö, även om Biden möjligen inte omedelbart vill höja skatterna för hushåll och företag vilket skulle äventyra återhämtningen.

”Måttligare skattehöjningar”

Ett annat scenario är att Biden blir president men republikanerna behåller majoriteten i senaten. Då blir skattehöjningarna ”måttligare” vilket också gäller regleringarna för sektorerna läkemedel, tech och finans, enligt Henrik von Sydow.

– Magnituden blir mindre, samtidigt som utfallet kommer att vara positivt för förnybar energi.

Vad betyder då en seger för Biden för portföljen?

– Investerare ska förvänta sig en viss volatilitet fram till valet, och vara inställda på att det sannolikt blir svårt att omedelbart genomföra valrörelsens olika löften, oavsett om det blir Trump eller Biden som vinner. Det är inte enkelt att genomföra ny lagstiftning i Washington.

– Med Biden som president går det globala riskläget ned något, medan det blir fortsatt mer risk med Trump som omvald president.

Det finns några kända ”wild cards” i den amerikanska valrörelsen, säger Henrik von Sydow. Framför allt debatterna mellan presidentkandidaterna som blir viktigare än tidigare, delvis för att andra, normala aktiviteter inför valet är svåra att genomföra. Och det är ”upp till bevis för Biden som måste skapa entusiasm hos sina egna väljarbaser att gå och rösta”. Tre debatter mellan presidentkandidaterna är planerade.

Jämnt resultat sannolikt

Det finns en viss sannolikhet för ett jämnt valresultat. Blir valresultatet tydligt blir det svårt för den förlorande parten att ifrågasätta utgången, men ett nästan dött lopp kan ifrågasättas av båda sidorna. Ett tydligt valresultat skulle minska osäkerheten, men blir det jämnt i vissa viktiga delstater, då kan valet bli en utdragen process.

– Både republikaner och demokrater förbereder invändningar mot ett jämnt resultat, säger Henrik von Sydow som också påpekar att enskilda primärvalsresultat i januari också blev ifrågasatta liksom rösträkningen i Florida 2000 i presidentvalet mellan George W. Bush och Al Gore.

Vilka upp- eller nedsidor finns med de båda presidentkandidaterna?

– Med Biden blir det bättre diplomatiska relationer till omvärlden, och mer förutsägbarhet i både inrikes och utrikespoltik. Det kan spela roll för investerarnas intresse för europeiska marknader.

– Trump var en favorit på Wall Street för fyra år sedan för att han levererade skattesänkningar för företag, men utrymmet för det är mindre nu. I dag ogillar många investerare dessutom Trumps eskalerande konflikt med Kina som skapar fortsatt osäkerhet. Även att Trump försökt att ”politisera” Fed under mandatperioden ogillas av många på Wall Street, så det är tydligt att en del amerikanska investerare börjar tröttna och önskar sig normalitet, säger Henrik von Sydow.

USA-strateger tror på Biden

I en undersökning som amerikanska CNBC genomfört förväntar sig en majoritet av marknadsstrategerna i USA att Joe Biden vinner valet. Däremot är splittringen stor om hur valet och dess utgång kommer att påverka aktiemarknaderna.

Av 20 tillfrågade aktiestrateger i USA trodde 14 på demokratisk seger i valet, medan hälften av strategerna trodde på en nedgång i det breda indexet S&P 500 månaden efter valdagen.

Även en del av dem som tror på en Trump-seger förväntar sig en nedgång i indexet efter valet. Hur stor nedgången blir är en annan fråga, men strategerna rör sig kring nivåer på minus 5 till minus 10 procent. Av de 20 tillfrågade aktiestrategerna var det bara tre som förväntade sig en klar Trump-seger, uppger CNBC.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar