Börsen I januari bröts USA:s positiva inflationstrend då prisökningarna bromsade in mindre än väntat. Trots det var tisdagens inflationsrapport inte någon "större negativ överraskning", enligt Danske Bank-strategen Maria Landeborn.

På tisdagseftermiddagen presenterades färska inflationssiffror från USA. Den totala inflationen uppgick till 6,4 procent i januari, högre än väntade 6,2 procent, enligt Bloombergs sammanställning av analytikernas prognoser.

Kärninflationen som rensar bort prisökningar på mat och energi landade på 5,6 procent i årstakt, en tiondels procent över analytikernas förhandstips på 5,5 procent.

Även om inflationstalen fortsätter att sjunka på årsbasis var nedgången i januari mindre än vad marknaden hade räknat med. Därmed bröts den positiva inflationstrenden i USA som tog fart under hösten, konstaterar Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn.

– Vi har haft en period där inflationstrycket avtagit snabbare än förväntat, men i januari bröts den trenden, säger hon.

Trots det handlar det inte om någon ”större negativ överraskning”, fortsätter strategen och pekar på att inflationsökningen på månadsbasis var i linje med analytikernas förhandstips. I januari ökade den totala inflationen med 0,5 procent och kärninflationen med 0,4 procent jämfört med föregående månad.

Däremot kan januarisiffrorna signalera att inflationen i USA är på väg att plana ut och bli svårare att få ned, enligt Maria Landeborn.

– Inflationen kan närma sig nivåer där den blir trögare att få ned med tanke på styrkan i den amerikanska arbetsmarknaden och de löneökningar vi ser. Det går inte att utesluta bakslag på väg tillbaka mot 2-procentsmålet, säger hon. 

Inflationsstatistiken följdes av slagig handel på börserna. Strax efter klockan 16.00 handlas amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 och Stockholmsbörsen upp 0,3 procent.

USA:s centralbank Federal Reserve håller ett vaksamt öga på inflationsutvecklingen. Maria Landeborn tror att centralbanken kommer fortsätta att flagga för ytterligare räntehöjningar efter tisdagens besked.

– Det är inte siffror som leder till några lättnader i förhållande till den nuvarande linjen. Jag tror att Fed vill säkerställa att inflationen faller tillbaka och förblir låg när den väl närmar sig målet, säger hon.