Betonggrå himmel över Stockholm den 14 december 2020.

Börsen Väderleken kan bli avgörande för hur hårt energikrisen slår mot Europa i vinter. Börsinvesterare ska därför hålla ett öga på väderprognosen, enligt Danske Banks seniora strateg Sofie Manja Eger Huus.

I ett inlägg på Danske Banks hemsida svarar storbankens seniora strateg Sofie Manja Eger Huus på frågor om energikrisen i Europa och hur det påverkar europeiska aktier. 

På frågan om vad man som investerare ska ”hålla utkik efter” ger strategen ett något oväntat svar: Vädret. 

– Att det här (energikrisen, reds. anm.) kommer att bli dåligt råder det ingen tvekan om, men frågan är hur illa det blir och här kan vädret visa sig vara avgörande. Om vi ​​står inför en mild och blåsig vinter bör inte lika mycket energi användas för uppvärmning, och vinden kan hjälpa till att producera mer energi, skriver Sofie Manja Eger Huus.

En mycket kall och lång vinter kommer däremot att slå betydligt hårdare mot Europa. När uppvärmningsbehovet ökar krävs mer energi, vilket leder till högre priser, sammanfattar bankens strateg.

– Det kommer givetvis att drabba Nord- och Östeuropa hårdast, men hela Europa kommer att drabbas, bland annat för att husen i den sydligare delen av Europa generellt är sämre isolerade, skriver Sofie Manja Eger Huus.

Strategen manar till försiktighet när det kommer till europeiska aktier. Danske Bank underviktar Europa för närvarande och ser flera problem utöver energikrisen som tynger börsutsikterna i regionen.

– Även om Putin skulle öppna gaskranarna igen står Europa inför flera utmaningar med försvagad tillväxt, hög inflation och stigande räntor, skriver Sofie Manja Eger Huus, och tillägger:

– Generellt rekommenderar vi att investerare tar en defensiv strategi för tillfället och fokuserar på kvalitetsbolag och riskspridning.