Biden svärs in som USA:s president.

USA På onsdagskvällen svensk tid svor Biden presidenteden på trappan framför Kapitolium. Med Joe Biden som ny president påskyndas den ”gröna revolutionen i USA”, trots stort politiskt motstånd, konstaterar Danske Banks senior strateg Maria Landeborn och fondförvaltaren Robert Slorach på Swedbank.

Takten i den pågående omställningen till förnybar energi ökar med den nye presidentens många olika gröna satsningar. Det konstaterar de båda i två olika sammanhang.

USA:s ”blå våg” är gynnsam för börsen, där gröna bolag och cykliska sektorer kan bli vinnare i närtid, samtidigt som den pågående pandemin fortsatt skyndar på digitaliseringen och därmed gynnar it-bolag, skriver Maria Landeborn i ett veckobrev,

”Knapp majoritet gynnar börsen”

”Ur ett börsperspektiv bedömer vi att valresultatet är gynnsamt. Exempelvis vill Demokraterna ge amerikanska hushåll en engångscheck på 2.000 dollar vilket är väsentligt mer än de 600 dollar som var aktuella i förhandlingarna med Republikanerna, och det extra arbetslöshetsstöd som löper ut i mars kommer enklare att kunna förlängas igen”, skriver Landeborn.

Att majoriteten för Demokraterna är knapp i senaten kan gynna börsen, menar Maria Landeborn, eftersom kontroversiella förslag som skattehöjningar och hårda regleringar kan bli svåra att få igenom då dessa inte har stöd hos alla demokrater”.

Hon får medhåll från Robert Slorach på Swedbank.

”Helt fossilfritt till 2035”

”Biden gick till val på en tydlig ”grön” agenda med ett antal mål på energi- och miljöområdet. Målet är att USA ska bli en ’100 procent clean energy economy’, och nå netto noll utsläpp av växthusgaser senast år 2050, säger Robert Slorach, som till vardags förvaltar Swedbank Roburs fond Transition Energy, i en kommentar i Aktiellt, Swedbank och Sparbankernas placeringssajt på nätet.

”Ett annat mycket ambitiöst mål är att hela den amerikanska elproduktionen ska vara fossilfri år 2035. Detta kan sättas i relation till att under 2019 kom fortfarande 61 procent av amerikansk elproduktion från fossila bränslen. Bidens ursprungliga mål att spendera 2 000 miljarder dollar under fyra år på omställningen till ett hållbart energisystem kommer enligt många politiska bedömare i Washington att bli svårt att få igenom men ett antal reformer kan ändå bli verklighet”, säger Slorach till Aktiellt.

”Kärvare i ett långt perspektiv”

Om effekterna av valet är omedelbart gynnsamma kan det bli kärvare i ett längre perspektiv då det är svårt att se de politiska förutsättningarna inom miljö- och energiområdet på sikt, menar Robert Slorach.

– Det är nya val till kongressen redan om två år. Vad gäller valen till kongressen 2022 kommer 34 av 100 senatorer att väljas samt samtliga platser i representanthuset, vilket alltså innebär att vi kan få se förändringar i vilket av partierna som innehar majoriteten i respektive kammare. Med det sagt så kan man konstatera att omställningen till ett mer hållbart energisystem faktiskt pågått i relativt hög takt i USA även under de senaste fyra åren trots en ”klimatskeptisk” president och republikansk majoritet i senaten, säger han.

”Tech-bolagen gynnas”

Även tech-bolagen kommer att gynnas av den nya administrationen, då digitaliseringen fortsätter i hög takt, åtminstone så länge som ”hårda pandemirestriktioner är på plats”.

”De hårda restriktionerna väntas bestå åtminstone under det första kvartalet, och det kommer att ta tid att vaccinera tillräckligt många människor för att uppnå flockimmunitet. Under tiden fortsätter exempelvis IT-bolag att gynnas av digitaliseringen”, skriver Maria Landeborn.

Chatt
Hernhag: Tre chansaktier att köpa just nu"Ett cykliskt bolag värt att hålla koll på"
Placera
Fondförvaltarna: Bättre börsläge i höst"Tillverkningsindustrin mest intressant"
Börsen
Tillväxtaktier förlorare på fredagsbörsen
Aktier
Electrolux klättrar på listan över de mest blankade aktierna på börsen
5/3
Trading Direkt: Ökad börsspänning efter Fed-chefens tal
Aktie
Arnhult går in i Nyfosa"Lär bli uppköpt"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Ankarinvesterare minskar i Thunderful
Aktie
Stockholmsbörsen straffar MTGFår böta två årsavgifter
Foto: istockphotoi
Köptips
Carnegie: Köp smyckesbolaget
Aktie
Nordea och Kepler höjer riktkurserna för Norwegian Finans
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna steg mest i februari
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: 2020 CQ-Roll Call, Inc.
Fed
Powell: Inflationen inte tillräcklig för räntehöjning
Aktier
Förvaltarens senaste köpTre nya aktier in i Carnegie Småbolagsfond
Foto: isockphoto
Råvaror
Oljepriset stiger på uppgifter om utebliven produktionsökning
Kommentar
Kommentar: Det lär bli tuff strid om Bank NorwegianHandlas klart över budkursen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Blankning
Blankning i Electrolux på historiskt hög nivå
ETF
Forumaktier i ny ETFFokus på aktier som diskuteras i sociala medier
Foto: Shutterstock
Pandemin
H&M inleder Q2 med fjärdedel av butikerna tillfälligt stängda
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Aktier
Norska privatspararnas aktiefavoriter i februari
Fonder
Mangold betalar tillbaka fond-kickbacks till kunderna
Foto: Hasse Holmberg/TT
Aktier
Nya regler för utdelning från finländska aktierDu måste själv ansöka om att få pengar tillbaka