Börsen Tisdagens inflationssiffror från USA väntas få stor betydelse för börsutvecklingen framåt. Privata Affärer har talat med Danske Bank-strategen Maria Landeborn som går igenom förväntansbilden på marknaden och förklarar vad som skulle kunna utlösa ett nytt lättnadsrally på börsen.

I juli bromsade USA:s totala inflation in mer än väntat till 8,5 procent på årsbasis. Samtidigt låg kärninflationen – som inte tar hänsyn till prisökningar på livsmedel och energi – kvar på en oförändrad nivå jämfört med föregående månad på 5,9 procent. 

Börserna tog ett glädjeskutt på beskedet och drygade ut sommarens uppgångar. Men under den månad som passerat sedan julisiffrorna presenterades har börshumöret försämrats kraftigt, amerikanska storbolagsindexet S&P 500 och Stockholmsbörsen (OMXSI) står nu 5 respektive 4,7 procent lägre.

På tisdagen är det dags igen när USA ska rapportera inflationsutfallet i augusti. Siffrorna kommer att få stor betydelse för börsutvecklingen framåt, enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank. 

– Fed har varit tydliga med att man följer samtliga datapunkter och utifrån det bestämmer i vilken takt styrräntan ska fortsätta höjas, säger hon syftar på USA:s centralbank Federal Reserve.

Marknaden väntar sig att den totala inflationen fortsatte att bromsa in till 8,1 procent på årsbasis i augusti, enligt Bloombergs sammanställning av analytikernas prognoser. Lägre oljepriser är en anledning till det och många bedömare tror att det ger stöd för ytterligare fall de kommande månaderna.

Däremot spår analytikerna att kärninflationen steg under månaden till 6,1 procent i årstakt, vilket tyder på fortsatt breda prisökningar i den amerikanska ekonomin, enligt Maria Landeborn.

– Det är den siffran som Fed fokuserar allra mest på eftersom det främst är kärninflationen som man kan påverka. Så länge kärninflationen ökar lär inte Fed vika från den inslagna vägen med fortsatta räntehöjningar, säger hon. 

Samtidigt utesluter Danske Bank-strategen inte ett nytt lättnadsrally på börsen om inflationssiffrorna visar sig vara överraskande låga. 

– Jag tror att det är möjligt. Tittar man på det som hände förra gången var det att inflationen kom in tydligt under förväntningarna och då lyfte börsen, säger Maria Landeborn, och fortsätter:

– Om vi ska se samma reaktion igen måste båda inflationssiffrorna komma in lägre än väntat

I Sverige och övriga Europa väntas inflationen fortsätta uppåt i rask takt på grund av skenande el- och gaspriser. På onsdag rapporterar Sverige sina augustisiffror och marknaden räknar med att prisökningarna uppgick till 9,6 procent på årsbasis, vilket motsvarar en uppgång på 1,7 procentenheter jämfört med föregående månad, enligt Maria Landeborn. 

– Det ökar sannolikheten för att Riksbanken höjer styrräntan med minst 75 punkter vid nästa möten. Det går heller inte att helt utesluta att man höjer räntan med en hel procentenhet, säger hon, och tillägger:

– Det återstår bara två möten för Riksbanken i år och jag tror att man vill komma upp till en nivå där räntan blir neutral eller lätt åtstramande för ekonomin. Och då behöver man gå ganska snabbt fram. 

För Stockholmsbörsen blir det viktigt att USA håller uppe ångan i ekonomin med tanke på de dystra marknadsutsikterna för Europa med fortsatt hög inflation och energikris.

 – En stor del av vår export går till andra europeiska länder och det vore naturligtvis dåligt för oss om efterfrågan dämpas i Europa. Men de negativa effekterna av det kan mildras om USA kan hålla igång sin ekonomi, säger hon. 

Den amerikanska inflationsstatistiken presenteras klockan 14.30 på tisdagseftermiddagen svensk tid.