Europeiska aktier var de stora förlorarna senaste året. Medan globala aktier avkastade 14,8 procent i lokal valuta lyckades de europeiska i stället tappa 1,7 procent. Det har lett till att Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen nu spår en europeisk comeback.
”Vi har redan sett att europeiska aktier gått lite bättre än globala aktier hittills i år, och vi förväntar oss att den utvecklingen kan förstärkas ytterligare under månaderna som följer”, skriver investeringsstrategen på Danske Banks danska hemsida.
Lyfter till övervikt
Av det skälet har Danske Bank precis lyft europeiska aktier, från neutral till övervikt, i bankens rådgivningsportföljer.
Under de senaste åren, inte minst under pandemin, har den europeiska ekonomin drabbats hårdare än ekonomierna i exempelvis USA och Kina, konstaterar Lars Skovgaard Andersen.
Men de europeiska aktiemarknaderna har en högre andel cykliska aktier, vilka klarar sig bäst under en uppåtgående marknad. I det här fallet finns de cykliska aktierna med lovande utsikter främst i sektorerna industri, finans och råvaror.
”Medvind för cykliska aktier”
”Med den kraftiga ekonomiska inbromsningen och osäkerheten hade investerarna fokus på mindre sårbara aktier, till exempel bolag i teknologisektorn”, skriver han.
I takt med utrullningen av vaccinerna, och det gradvisa globala återöppnandet i olika länder, kan cykliska aktier få en stark medvind. När det sker blir det ofta på bekostnad av tech-aktierna, som var de stora vinnarna tidigare, menar Lars Skovgaard Andersen.
Den ekonomiska potentialen är nu stor i Europa och han förväntar sig att ekonomin har mycket att vinna på den fortsatta utrullningen av olika vacciner.
”Den extra hårda inbromsningen i Europa som följde på restriktionerna och nedstängningarna ifjol innebär i sig en stor potential när ekonomin återöppnar”.
Växande efterfrågan
En ytterligare faktor som gynnar Europa är den betydande efterfrågan som nu växer, dels i Europa, dels också i USA och Kina.
Även handelsavtalet mellan Storbritannien och EU minskar den tidigare osäkerheten, liksom valet av Mario Draghi som ny italiensk premiärminister, vilket bidrar till att stabilisera den italienska ekonomin, som i sig varit en orosfaktor i Europa under flera år.
Just nu är investeringsstrategen dessutom skeptisk till danska aktier, vilket Privata Affärer tidigare redovisat, och han anser att investerarna bör reducera andelen inhemska bolag i sina portföljer, och i stället satsa pengarna på att öka andelen europeiska aktier.
”De flesta privata investerare har en stor andel danska aktier i sina portföljer, och den danska aktiemarknaden ger inte samma exponering mot ett uppsving för cykliska aktier, som europeiska aktier”, säger Lars Skovgaard Andersen.