En julgranskula i närheten av New York-börsen.

Börsen Det är dukat för ett julrally på börsen, enligt aktiestrategerna på Wall Street. Men glädjen kan bli kortvarig – några tror att aktiemarknaden sjunker till en ny bottennivå under första kvartalet nästa år, rapporterar CNBC. 

I tisdagens handel klättrade det amerikanska flaggskeppsindexet S&P 500 återigen över indexnivån 4 000 och lyckades också försvara den på onsdagen. Under gårdagen höll USA-börserna helgstängt för Thanksgiving. 

Nu splittrar frågan om var börserna tar vägen härnäst aktiestrategerna på Wall Street, enligt finanskanalen CNBC

Vissa tror att aktiemarknaden sjunker till nästa bottennivå för den här nedgången under första kvartalet 2023 medan andra väntar sig att börserna förblir volatila, men undviker nya lägstanivåer. 

Däremot verkar de vara överens om att det finns goda chanser för fortsatta uppgångar i december, det är alltså dukat för ännu ett julrally på börsen, skriver CNBC.

– De flesta strateger ser (indexnivåerna, reds. anm) 4 100, 4 150 framför sig. Men de tror också på nya lägstanivåer under det första kvartalet, säger Scott Redler, chefsstrateg på T3live.com, som använder teknisk analys till finanskanalen. 

Han räknar med att marknaden stöter på patrull i samband med nästa rapportsäsong efter årsskiftet. Scott Redler väntar sig att centralbanken Federal Reserve slutar höja styrräntan under första kvartalet, men sedan behåller den på den höga nivån under det kommande året. 

– Det är därför nästa år kan bli så dåligt för aktier, säger han till CNBC. 

Marknaden tror att Fed höjer styrräntan med 50 punkter i december och sedan ännu en gång i samma storleksordning till totalt 5 procent runt maj nästa år.