Aktie Storytel går in på USA-marknaden genom förvärvet av Audiobooks.com. Det framgår av ett pressmeddelande.

Storytel förvärvar tjänsten från amerikanska KKR.

Transaktionsvillkoren kommer inte att offentliggöras av kommersiella anledningar.

Förvärvet kommer att finansieras genom befintliga medel och upptagande av ett nytt lån om 500 miljoner kronor och väntas slutföras i slutet av december 2021.

”Audiobooks.com är ett lönsamt och växande företag som sätter sina konsumenter och partners i centrum och ger Storytel en ny plattform för tillväxt”, säger Storytels vd Jonas Tellander, i en kommentar.

Audiobooks.com lanserades 2011. I appen finns 300.000 ljudböcker samt poddar och annan typ av ljudunderhållning, heter det vidare.

Storytel backade i inledningshandeln på Stockholmsbörsen efter torsdagskvällens besked att Spotify köper ljusboksdistributören Findaway. Aktien vände dock tvärt när Storytel efter 15 minuters handel kom med beskedet att man förvärvar ljudboksstreamingtjänsten Audiobooks.

Spotify har en uttalad ambition att ta sig in i ljudbokssegmentet och ingick bland annat ett samarbete med Storytel tidigare i år som innebär att Storytels kunder kan lyssna på Storytels ljudböcker via Spotifys app.

Findaway är enligt bolagets egen hemsida världens största distributör av ljudböcker och är ingen lyssnarplattform på samma sätt som Storytel. Bolaget är i stället en leverantör av ljudböcker till Storytel. Allt annat lika blir med andra ord Spotify leverantör till Storytel i och med köpet.

Marknaden tycktes tolka beskedet negativt och aktien föll som mest 5,5 procent när Stockholmsbörsen öppnade. Men efter beskedet att Storytel köper Audiobooks.com väde alltså aktien upp igen.