Marknad Oljeprisraset har fått börserna i Asien att sjunka kraftigt, den amerikanska tioårsräntan att för första gången någonsin att handlas under 0,5 procent och yenen att stärkas rejält. Samtidigt tyngs oljeberoende valutor och den norska kronan har inte varit så svag mot dollarn sedan 1980-talet.

Priset på Brentolja rasade med nära en tredjedel till 31 dollar per fat på måndagsmorgonen, och Goldman Sachs varnade kunder för att priserna snabbt kan falla så lågt som 20 dollar per fat.

Priskollapsen väntas få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser, från oljegiganter som Exxon Mobil till mindre bolag i Västra Texas, till att slå mot budgetarna i oljeberoende länder från Irak till Nigeria och kan också påverka den globala politiken, med minskat inflytande för länder som Saudi Arabien, skriver Bloomberg News.

En lång period av låga oljepriser skulle också kunna skada kampen mot klimatförändringarna eftersom det skulle kunna sakta ner övergången till förnybar energi.

”Något som detta skulle kunna få mer globala återverkningar än handelskriget mellan Kina och USA eftersom olja rör så många saker i världsekonomin”, sade Rohitesh Dhawan, chef för energi, klimat och resurser vid Eurasia Group i London till Bloomberg News.

När det gäller coronaviruset beslutade Italiens regering på söndagen att sätta en fjärdedel av landets befolkning i karantän för att försöka hindra spridningen av coronaviruset.

Men bara timmar efter det dramatiska meddelandet på söndagsmorgonen var det långt ifrån tydligt hur strikt det kommer att följas.

Premiärminister Guiseppe Conte presenterade de nya reglerna, inklusive ett nära totalt förbud att resa för en fjärdedel av Italiens invånare, efter timmar av okontrollerade läckor och tecken på allmän panik.

Bristen på tydlighet om vad åtgärderna egentligen innebär har fördjupat förvirringen kring Italiens svar på Europas största virusutbrott, med nästan 6.000 bekräftade fall av coronasmittade och 233 dödsfall. Läkare har varnat för att sjukhusen är nära att kollapsa av floden av patienter som behöver intensivvård, rapporterar Bloomberg News.

Bland de asiatiska börserna är Japans Topix-index ner 5,7 procent och Kinas Hang Seng ner 3,7 procent.

I Kina rapporteras läget kring coronautbrottet ha förbättrats något och människor långsamt återgå till arbetet i Wuhan-regionen där utbrottet startade.

Statistik i helgen visade att Kinas export, mätt i dollar, sjönk med 17,2 procent under januari-februari jämfört med samma månad året före, väntat var en minskning med 16,2 procent. Importen sjönk 4,0 procent, väntat var en nedgång med 16,1 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,4 miljarder dollar i januari-februari, att jämföra med ett överskott på 23,35 miljarder dollar i december. Enligt Bloombergs prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 38,85 miljarder dollar i februari.

Japans BNP sjönk med definitiva 1,8 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och sjönk med 7,1 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP ha sjunkit 1,7 procent jämfört med kvartalet före, och med 6,6 procent i beräknad årstakt. Den preliminära beräkningen visade -1,6 respektive -6,3 procent.

Capital Economics konstaterar i en kommentar att ett katastrofalt fjärde kvartal efter momshöjningen visade sig ha varit ännu sämre och de bedömer nu att sannolikheten för fler finans- och penningpolitiska stimulanser har ökat.

Tidigt på måndagsmorgonen visar de amerikanska räntorna tvåsiffriga nedgångar, med tioårsräntan 20 punkter ner till 0,52 procent, från svensk stängning i fredags. Tillfälligt handlades den under 0,5 procent för första gången någonsin.

Tvåårsräntan är ned 11 punkter till 0,32 procent.

Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Börsen
Minusstängning avslutade börsveckan
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Stefan Persson fortsätter tanka H&MAktien stiger på börsen
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
3/7
Trading Direkt om finanspolitiken
Sektor
Undersökning: Fastighetsbolagen tror på bättre kreditmarknad"Stark återhämtning i närtid"
Aktie
SBB i norsk miljardaffär
Asien
Asien: Uppåt på stark statistikUppåt i Hongkong trots säkerhetslagarna
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Uppgången avtog mot slutet
Foto: Shutterstock
Outlook
Amundi: Fyra sektorer i fokus under återhämtningenAtt investera under en ”avfrostningscykel”
Krönika
Chefredaktören: Så drabbas din pension av viruset
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Magnus Ström / Scandinav
Elpriset
Nytt elprisrekord i juni"Lägsta i historien"
Foto: istockphoto
Sektor
FN: Internationell turism har nästan upphört"Enorma globala förluster"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Astra Zeneca faller efter försenade covid-tester
Foto: isockphoto
Råvaror
Goldman Sachs: Efterfrågan på olja återställs 2022
Foto: Shutterstock
Räntan
SBAB: Kan bli svårt undvika sänka räntan till minus igen
Analys
Deutsche: "Mycket attraktiva tillväxtmöjligheter""Handlas till historiskt låga värderingsmultiplar"
Pandemin
FED: Enighet om fortsatta stimulanser"Ny konkursvåg ökar risken för finanskris"