Marknad Oljeprisraset har fått börserna i Asien att sjunka kraftigt, den amerikanska tioårsräntan att för första gången någonsin att handlas under 0,5 procent och yenen att stärkas rejält. Samtidigt tyngs oljeberoende valutor och den norska kronan har inte varit så svag mot dollarn sedan 1980-talet.

Priset på Brentolja rasade med nära en tredjedel till 31 dollar per fat på måndagsmorgonen, och Goldman Sachs varnade kunder för att priserna snabbt kan falla så lågt som 20 dollar per fat.

Priskollapsen väntas få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser, från oljegiganter som Exxon Mobil till mindre bolag i Västra Texas, till att slå mot budgetarna i oljeberoende länder från Irak till Nigeria och kan också påverka den globala politiken, med minskat inflytande för länder som Saudi Arabien, skriver Bloomberg News.

En lång period av låga oljepriser skulle också kunna skada kampen mot klimatförändringarna eftersom det skulle kunna sakta ner övergången till förnybar energi.

”Något som detta skulle kunna få mer globala återverkningar än handelskriget mellan Kina och USA eftersom olja rör så många saker i världsekonomin”, sade Rohitesh Dhawan, chef för energi, klimat och resurser vid Eurasia Group i London till Bloomberg News.

När det gäller coronaviruset beslutade Italiens regering på söndagen att sätta en fjärdedel av landets befolkning i karantän för att försöka hindra spridningen av coronaviruset.

Men bara timmar efter det dramatiska meddelandet på söndagsmorgonen var det långt ifrån tydligt hur strikt det kommer att följas.

Premiärminister Guiseppe Conte presenterade de nya reglerna, inklusive ett nära totalt förbud att resa för en fjärdedel av Italiens invånare, efter timmar av okontrollerade läckor och tecken på allmän panik.

Bristen på tydlighet om vad åtgärderna egentligen innebär har fördjupat förvirringen kring Italiens svar på Europas största virusutbrott, med nästan 6.000 bekräftade fall av coronasmittade och 233 dödsfall. Läkare har varnat för att sjukhusen är nära att kollapsa av floden av patienter som behöver intensivvård, rapporterar Bloomberg News.

Bland de asiatiska börserna är Japans Topix-index ner 5,7 procent och Kinas Hang Seng ner 3,7 procent.

I Kina rapporteras läget kring coronautbrottet ha förbättrats något och människor långsamt återgå till arbetet i Wuhan-regionen där utbrottet startade.

Statistik i helgen visade att Kinas export, mätt i dollar, sjönk med 17,2 procent under januari-februari jämfört med samma månad året före, väntat var en minskning med 16,2 procent. Importen sjönk 4,0 procent, väntat var en nedgång med 16,1 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,4 miljarder dollar i januari-februari, att jämföra med ett överskott på 23,35 miljarder dollar i december. Enligt Bloombergs prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 38,85 miljarder dollar i februari.

Japans BNP sjönk med definitiva 1,8 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och sjönk med 7,1 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP ha sjunkit 1,7 procent jämfört med kvartalet före, och med 6,6 procent i beräknad årstakt. Den preliminära beräkningen visade -1,6 respektive -6,3 procent.

Capital Economics konstaterar i en kommentar att ett katastrofalt fjärde kvartal efter momshöjningen visade sig ha varit ännu sämre och de bedömer nu att sannolikheten för fler finans- och penningpolitiska stimulanser har ökat.

Tidigt på måndagsmorgonen visar de amerikanska räntorna tvåsiffriga nedgångar, med tioårsräntan 20 punkter ner till 0,52 procent, från svensk stängning i fredags. Tillfälligt handlades den under 0,5 procent för första gången någonsin.

Tvåårsräntan är ned 11 punkter till 0,32 procent.

Chatt
Hernhag: Fyra långsiktiga kvalitetsbolag"Två framtidssektorer att satsa på"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknaden: Prisförväntningarna rasar till rekordlåg nivå
Analys
Analyser: Avanzas gynnas av hög aktivitet i coronakrisen
Börsen
Sur avslutning på fredagsbörsen
Pandemin
UD förlänger reseavrådan till 15 juni
Bostad
Danske: Så mycket föll bostadsrättspriserna i StockholmSpår fortsatt nedgång kommande månader
Foto: AP/TT
Wall Street
Dyster jobbstatistik sänker Wall Street
Pension
Sänkta återbäringsräntor i coronakrisens spårÅtertag kan inte uteslutas
Foto: Hanna Franzén/TT
Krisen
Ingves: Riksbanken redo göra mer om det behövs"Räntesänkning inte huvudfrågan"
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Rapport
H&M:s försäljning nästan halverades i marsÖppnar 35 nya butiker i år
Aktie
Alfa Laval drar tillbaka utdelningsförslaget
Analyser
Många färska köprekar bland analyserna
Aktier
Norrmännen hamstrar aktierKöper oljejättar trots oljepriskollaps
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Coronaviruset pressar elpriset
Aktie
Moodys sänker Swedbanks kreditbetyg
Oljan
Oljepriset rusade efter Trump-tweet
Krisen
Professorn: I bästa av världar är ekonomin sig lik efter krisen"Gamla jobb och företag duger fortfarande"
Bolån
Sparekonomen hyllar FI:s amorteringsbesked”Gör stor skillnad för enskilda”
Bolån
FI: Hundratusentals kan komma att ansöka om amorteringsfrihet
Bostad
"Slopad amortering lättnad för hushåll - inte bostadsmarknaden"
Foto: Allis Nettréus/SvD/TT
Pandemin
Landeborn: Ekonomin kan öppna upp efter påskMen dröjer längre i USA
Foto: istockphoto
Aktie
Autoliv drar tillbaka guidning och utdelning
Foto: Fotograferna Holmberg/TT
Pandemin
Uppgifter: H&M förhandlar om permitteringar för tusentals anställda
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Spilttrad syn på Intrums aktieAnalytiker oense om virusets påverkan
Foto: istock
Fonder
Svenskarna står fast vid sitt långsiktiga sparandeMen hälften har sett över det