Marknad Oljeprisraset har fått börserna i Asien att sjunka kraftigt, den amerikanska tioårsräntan att för första gången någonsin att handlas under 0,5 procent och yenen att stärkas rejält. Samtidigt tyngs oljeberoende valutor och den norska kronan har inte varit så svag mot dollarn sedan 1980-talet.

Priset på Brentolja rasade med nära en tredjedel till 31 dollar per fat på måndagsmorgonen, och Goldman Sachs varnade kunder för att priserna snabbt kan falla så lågt som 20 dollar per fat.

Priskollapsen väntas få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser, från oljegiganter som Exxon Mobil till mindre bolag i Västra Texas, till att slå mot budgetarna i oljeberoende länder från Irak till Nigeria och kan också påverka den globala politiken, med minskat inflytande för länder som Saudi Arabien, skriver Bloomberg News.

En lång period av låga oljepriser skulle också kunna skada kampen mot klimatförändringarna eftersom det skulle kunna sakta ner övergången till förnybar energi.

”Något som detta skulle kunna få mer globala återverkningar än handelskriget mellan Kina och USA eftersom olja rör så många saker i världsekonomin”, sade Rohitesh Dhawan, chef för energi, klimat och resurser vid Eurasia Group i London till Bloomberg News.

När det gäller coronaviruset beslutade Italiens regering på söndagen att sätta en fjärdedel av landets befolkning i karantän för att försöka hindra spridningen av coronaviruset.

Men bara timmar efter det dramatiska meddelandet på söndagsmorgonen var det långt ifrån tydligt hur strikt det kommer att följas.

Premiärminister Guiseppe Conte presenterade de nya reglerna, inklusive ett nära totalt förbud att resa för en fjärdedel av Italiens invånare, efter timmar av okontrollerade läckor och tecken på allmän panik.

Bristen på tydlighet om vad åtgärderna egentligen innebär har fördjupat förvirringen kring Italiens svar på Europas största virusutbrott, med nästan 6.000 bekräftade fall av coronasmittade och 233 dödsfall. Läkare har varnat för att sjukhusen är nära att kollapsa av floden av patienter som behöver intensivvård, rapporterar Bloomberg News.

Bland de asiatiska börserna är Japans Topix-index ner 5,7 procent och Kinas Hang Seng ner 3,7 procent.

I Kina rapporteras läget kring coronautbrottet ha förbättrats något och människor långsamt återgå till arbetet i Wuhan-regionen där utbrottet startade.

Statistik i helgen visade att Kinas export, mätt i dollar, sjönk med 17,2 procent under januari-februari jämfört med samma månad året före, väntat var en minskning med 16,2 procent. Importen sjönk 4,0 procent, väntat var en nedgång med 16,1 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,4 miljarder dollar i januari-februari, att jämföra med ett överskott på 23,35 miljarder dollar i december. Enligt Bloombergs prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 38,85 miljarder dollar i februari.

Japans BNP sjönk med definitiva 1,8 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och sjönk med 7,1 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP ha sjunkit 1,7 procent jämfört med kvartalet före, och med 6,6 procent i beräknad årstakt. Den preliminära beräkningen visade -1,6 respektive -6,3 procent.

Capital Economics konstaterar i en kommentar att ett katastrofalt fjärde kvartal efter momshöjningen visade sig ha varit ännu sämre och de bedömer nu att sannolikheten för fler finans- och penningpolitiska stimulanser har ökat.

Tidigt på måndagsmorgonen visar de amerikanska räntorna tvåsiffriga nedgångar, med tioårsräntan 20 punkter ner till 0,52 procent, från svensk stängning i fredags. Tillfälligt handlades den under 0,5 procent för första gången någonsin.

Tvåårsräntan är ned 11 punkter till 0,32 procent.

Foto: Shutterstock
Försäkring
Mobilskador rusar under sommaren
Köptips
DNB lyfter Enea efter strategiskt förvärv
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Bättre för sjätte kvartalet i rad för Eltel
Rapport
Starkt resultat med hög tillväxt för Hexagon
Stockholmsbörsen
Nedåt på börsenEvolution och Boliden i topp
Börsen
Max Matthiessen tror på USA- och euroområdesaktier"Fallande KPI i Europa och högre energipriser"
Asien
Asien: Fortsatt oro inför FedmötetUppåt i Tokyo
Foto: AP/TT
Wall street
Lätt positiva börser i New YorkKinesiska bolag stora förlorare
Börsen
Goldman Sachs: BNP-tillväxten i USA bromsar kraftigt 2022
Inflationen
Bank of England: Monetära stimulanser kvar i flera kvartal"Uppgången sannolikt temporär"
Aktie
ABB bekräftar storaffären
Bank
Fitch höjer utsikterna för två svenska storbanker
Foto: Mark Lennihan/AP/TT
Kryptovalutor
Bitcoinpriset upp 10 procent senaste dygnet
Bedrägerier
Brå: Kraftig ökning av fakturabedrägerierMen kortbedrägerier har minskat med 34 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
"Kvinnliga fondförvaltare får högre avkastning"
Köptips
AFV: En aktie att köpa
Råvaror
Råvaror: Prispress på olja
Foto: istockphoto
Försäkring
Stora skillnader i ersättning vid cykelstöld
Bolån
De flesta bolån är under två miljoner"Riskerna med bolån inte så stora"
Rekommendationer
Köp Astra och Trelleborg
Foto: Shutterstock
Japan
OS ökar intresset för Japanfonder
Kvartalsrapport
Skogsjätten bättre än väntat
Foto: Shutterstock
Veckorapport
Tuff vecka för portföljen