Marknad Oljeprisraset har fått börserna i Asien att sjunka kraftigt, den amerikanska tioårsräntan att för första gången någonsin att handlas under 0,5 procent och yenen att stärkas rejält. Samtidigt tyngs oljeberoende valutor och den norska kronan har inte varit så svag mot dollarn sedan 1980-talet.

Priset på Brentolja rasade med nära en tredjedel till 31 dollar per fat på måndagsmorgonen, och Goldman Sachs varnade kunder för att priserna snabbt kan falla så lågt som 20 dollar per fat.

Priskollapsen väntas få långtgående politiska och ekonomiska konsekvenser, från oljegiganter som Exxon Mobil till mindre bolag i Västra Texas, till att slå mot budgetarna i oljeberoende länder från Irak till Nigeria och kan också påverka den globala politiken, med minskat inflytande för länder som Saudi Arabien, skriver Bloomberg News.

En lång period av låga oljepriser skulle också kunna skada kampen mot klimatförändringarna eftersom det skulle kunna sakta ner övergången till förnybar energi.

”Något som detta skulle kunna få mer globala återverkningar än handelskriget mellan Kina och USA eftersom olja rör så många saker i världsekonomin”, sade Rohitesh Dhawan, chef för energi, klimat och resurser vid Eurasia Group i London till Bloomberg News.

När det gäller coronaviruset beslutade Italiens regering på söndagen att sätta en fjärdedel av landets befolkning i karantän för att försöka hindra spridningen av coronaviruset.

Men bara timmar efter det dramatiska meddelandet på söndagsmorgonen var det långt ifrån tydligt hur strikt det kommer att följas.

Premiärminister Guiseppe Conte presenterade de nya reglerna, inklusive ett nära totalt förbud att resa för en fjärdedel av Italiens invånare, efter timmar av okontrollerade läckor och tecken på allmän panik.

Bristen på tydlighet om vad åtgärderna egentligen innebär har fördjupat förvirringen kring Italiens svar på Europas största virusutbrott, med nästan 6.000 bekräftade fall av coronasmittade och 233 dödsfall. Läkare har varnat för att sjukhusen är nära att kollapsa av floden av patienter som behöver intensivvård, rapporterar Bloomberg News.

Bland de asiatiska börserna är Japans Topix-index ner 5,7 procent och Kinas Hang Seng ner 3,7 procent.

I Kina rapporteras läget kring coronautbrottet ha förbättrats något och människor långsamt återgå till arbetet i Wuhan-regionen där utbrottet startade.

Statistik i helgen visade att Kinas export, mätt i dollar, sjönk med 17,2 procent under januari-februari jämfört med samma månad året före, väntat var en minskning med 16,2 procent. Importen sjönk 4,0 procent, väntat var en nedgång med 16,1 procent.

Kinas utrikeshandel genererade ett överskott på motsvarande 25,4 miljarder dollar i januari-februari, att jämföra med ett överskott på 23,35 miljarder dollar i december. Enligt Bloombergs prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 38,85 miljarder dollar i februari.

Japans BNP sjönk med definitiva 1,8 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och sjönk med 7,1 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP ha sjunkit 1,7 procent jämfört med kvartalet före, och med 6,6 procent i beräknad årstakt. Den preliminära beräkningen visade -1,6 respektive -6,3 procent.

Capital Economics konstaterar i en kommentar att ett katastrofalt fjärde kvartal efter momshöjningen visade sig ha varit ännu sämre och de bedömer nu att sannolikheten för fler finans- och penningpolitiska stimulanser har ökat.

Tidigt på måndagsmorgonen visar de amerikanska räntorna tvåsiffriga nedgångar, med tioårsräntan 20 punkter ner till 0,52 procent, från svensk stängning i fredags. Tillfälligt handlades den under 0,5 procent för första gången någonsin.

Tvåårsräntan är ned 11 punkter till 0,32 procent.

Aktie
Entras styrelse avvisar SBB:s bud
Foto: AP/TT
Wall Street
Breda uppgångar i New YorkDow Jones på ny rekordnivå
Bostad
Så rika har vi blivit på att äga bostaden40-talisten har ”bott ihop” 9 miljoner kr
Börsen
Stängning klart uppåt
Foto: Shutterstock
Placera
SEB Outlook: Revansch för utdelningsaktierna nästa år"Ökade investeringar och minskad oro i finansmarknaden"
Aktie
SBB lägger bud på norskt fastighetsbolagBåda aktierna handelsstoppades innan beskedet
Analys
Goldman Sachs: Färre reor ger positiv trend för H&M
Placera
"Vaccinet väger tyngre än smittspridningen"Aktiechefen: Börsen stark ända till årsskiftet
Analys
UBS: Lundin Energy välpositionerat i oljesektorns förändring
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sektor
Brittiskt karantänsbesked lyfter turismaktierna
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Volvo säger upp avtalet med BiliaAktien faller 25 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
Börsen
”Extrem girighet på marknaden”Swedbanks eget ”skräckindex” slår i taket
Notering
DI: Nordnets teckningskurs i mitten av intervallet
Balder tog in nästan 3 miljarder
Pandemin
Astras vd: Fler vaccin krävs för att mota pandemin
USA
Biden vill ha Yellen som finansministerVar Fed-chef i fyra år
Asien
Vaccinhopp lyfter Asiens börser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Bud
Evolution fullföljer budet på NetentNetent ska avnoteras
Aktie
Scania ska börja tillverka i Kina
USA
Övergång till Biden kan inledas
Krönika
Hernhag: Galenskap med facit på hand
Placera
Handelsbanken: Så ska du placera just nu"Marknaden blickar framåt"
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: istockphoto
Bostad
Swedbanks boindex: Bostadsköpkraften minskar"Allt svårare köpa bostad för dem som inte redan äger en"