Kvartalsrapport Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på -364 miljoner kronor för det andra kvartalet 2021. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig -349 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning av fyra analytikers prognoser.

De totala intäkterna blev 1.640 miljoner kronor i kvartalet, mot snittförväntan om 1.487 miljoner kronor.

Revpar (genomsnittlig intäkt per tillgängligt rum) var 245 kronor (96). Det genomsnittliga rumpriset (ARR) var 903 kronor (924).

Hotell- och restaurangbranschen har haft svårt att hitta personal när restriktioner har lättat och människor sökt sig utanför hemmen igen.

Scandic Hotels har hittills lyckats få tillbaka den personal som behövs, men på sikt ser vd Jens Mathiesen att det kan bli en utmaning.

”På vissa ställen och i vissa områden tror jag vi får utmaningar. Det blir inte lätt att hitta till exempel kockar i storstäder. När Stockholm kommer upp i nivå på 70-80 procents beläggning och restauranger är fyllda, har vi vissa områden där det inte blir lätt att hitta folk. Det får vi hantera bäst möjligt, men just nu klarar vi att få tillbaka den personal vi behöver”, säger Jens Mathiesen.

Efter en tung vinter är Scandic Hotels nu inne i en sommar som ser betydligt ljusare ut, även jämfört med förra året.

Det säger Scandic Hotels vd Jens Mathiesen till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi har sett att ju närmare sommaren och semesterperioden vi har kommit desto högre beläggning. Vi har en stark förbättring, jag vill nästan säga dag för dag och vecka för vecka. Det ser vi också när vi tittar på förväntningarna för juli”, säger han

Den stora skillnaden jämfört med förra året är storstäderna, där läget förbättrats för bolaget tack vare minskade restriktioner.

”Storstäderna låg mellan 20-27 procents beläggning förra året, i år kanske det blir runt 40. Inte riktigt en fördubbling men nästan”, säger Jens Mathiesen.

När semesterperioden är över hoppas Scandic på att affärsresandet ska ta vid.

”I fjol hade vi mycket restriktioner på möten, de har lättat på i stort sett alla marknader nu. Därför har vi stora förhoppningar på mötessegmentet. Jag kan inte spå för mycket, men jag känner mig säker på att det kommer att bli bättre än förra året”, säger Jens Mathiesen.

Han framhåller samtidigt att mötesbokningar och gruppbokningar förvisso är högre än förra året, men fortsatt på låga nivåer.

För att nå tillbaka till läget före pandemin krävs dock internationella gäster, vilka Jens Mathiesen beskriver som grädden på moset.

”För att det verkligen ska ta fart handlar det om att flygtrafiken ska tillbaka till ett mer normalt läge”, säger han.