Aktietips Som en av de första centralbankerna i västvärlden höjde Norges Bank räntan i förra veckan. Högre räntor är något som gynnar den norska finans- och försäkringsjätten Storebrand, menar DNB som plockar in aktien i bankens modellportfölj.

Norges Bank signalerar dessutom fler räntehöjningar framöver och även amerikanska Fed har flaggat för att penningpolitiken kommer att bli stramare framöver.

”Storebrand ingår tillsammans med aktörer i banksektorn i den minoritet av bolagen på Oslobörsen som gynnas av högre räntor. Detta på grund av en positiv effekt på solvensgraden”, skriver DNB.

Banken tror också att Storebrand kommer att öka utdelningen och aktieåterköp nästa år.

”Den förväntade direktavkastningen 2022 ligger på 5 procent och väntas stiga ytterligare 2023”, skriver DNB och fortsätter:

”Stark tillväxt i kapitallätta aktiviteter som förvaltning och nedtrappning av kapitalbindande garantiprodukter kan försvara högre multipler än vad Storebrand historiskt sett har handlats på. Det gör att vi ser dagens värdering som attraktiv”.

DNB:s norska modellportfölj har sedan årsskiftet stigit 17 procent vilket är något lägre än Oslobörsens uppgång på 18, 1 procent. I dagsläget består portföljen av Aker BP, Atea, B2 Holding, Equinor, Europris, Salmar, Schibsted, SR Bank, Yara, Orkla och Storebrand.