5G (Uppdaterad) Brittiska ministrar kommer att påbörja arbetet med att utesluta Huawei ur landets 5G-nätverk i slutet av året efter en rapport från brittisk säkerhetstjänst som pekat på "allvarliga" säkerhetsbrister hos det kinesiska bolaget. Det rapporterar brittiska The Times som hänvisar till källor med insyn. Även i Frankrike uppmuntras telekombolag att inte använda Huawei.

Ministrar vid National Security Council (NSC) kommer tillfrågas att godkänna ny lagstiftning nästkommande två veckor för att omöjliggöra inköp av Huaweis produkter från och med slutet av året.

De nya uppgifterna kommer efter att landet så sent som i januari uttryckt att Huawei kan komma att spela en ”begränsad roll” i landets 5G-utrullning.

Även Frankrike mot Huawei

Den franska myndigheten för cybersäkerhet uppmuntrar landets telekombolag att inte använda Huaweis utrustning i utbyggnaden av 5G-nätverk. Det kinesiska telekombolaget kommer dock inte uteslutas helt och hållet.

Det skriver den tyska sajten dw.com som hänvisar till tidningen Les Echos.

”Vad jag kan säga är att det inte kommer bli ett totalt förbud”, sade Guillaume Poupard, chef för cybersäkerhetsmyndigheten till Les Echos, enligt dw.com. Han betonade att de leverantörer som inte använder Huawei uppmanas att ”inte gå den vägen”.

”Inte samma risker”

”Allt vi säger är att riskerna inte är de samma med europeiska leverantörer som med icke-europeiska leverantörer”, påpekade han.