Storbankens tre köpråd

Publicerad 2013-12-09 15:26

Aktietips Trots årets rally ser börsen billigare ut än andra tillgångar, enligt SEB:s aktiemäklare som pekar ut tre köpvärda aktier inför 2014.

Med minskad oro över eurokrisen, signaler om att konjunkturen har bottnat och stimulerande penningpolitik i både USA och Europa ser det fortsatt ljust ut för aktiemarknaden på lång sikt. Det skriver SEB:s aktiemäklare Johan Gillgren i en färsk analys.

Enligt SEB är aktier även fortsättningsvis attraktivt värderade jämfört med andra tillgångsslag. Tre aktier lyfts fram som köpvärda:

  • Industrikoncernen Atlas Copco har utvecklats sämre än aktiemarknaden som helhet i år i ljuset av svag industrikonjunktur inom gruvrelaterad verksamhet. Men nu har efterfrågan på gruvutrustning och priserna stabiliserats, samtidigt som eftermarknadsaffären växer svagt, enligt SEB. Banken anser att värderingen strax under P/E-talet 14 är omotiverat låg för ett bolag med så goda utsikter för tillväxt och värdeskapande.
  • Bildelskedjan Mekonomen som backat med över 10 procent på knappt två månader är i läge för revansch, enligt storbanken. Under 2013 bolaget fokuserat på konsolidering, genom att optimera butiksstrukturen och omstrukturera den förlusttyngda affären i Danmark. När detta väl är genomfört tror SEB att vinsttillväxten per aktie stiger till 14 procent 2014 och 16 procent 2015. Bolaget anses redo att göra nya förvärv vilket skulle addera värde. 
  • Danska konglomeratet Maersk har verksamhet som spänner över oljeutvinning till rederier och detaljhandel. Senaste kvartalsrapporten slog förväntningarna och trots en tuff marknad har Maersk sänkt kostnaderna och bättre utnyttjat skalfördelarna med att vara marknadsledande. Det borde enligt SEB ge lönsamheten ett lyft nästa år.