Snorre Storset, chef för Nordeas kapital- och förmögenhetsförvaltning.

Börsen Investerare med diversifierade portföljer bör inte göra några drastiska förändringar utan “sitta still i båten”, säger Snorre Storset, chef för Nordeas förmögenhetsförvaltning, till Privata Affärer. Annars riskerar man att hamna snett när den höga volatiliten på marknaden väntas fortsätta. 

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan inflationsuppgången på allvar satte klorna i ekonomin med stora börsfall och rekordsnabba räntehöjningar från världens centralbanker som följd.

Nu visar inflationen tecken på en avmattning, även om den ligger kvar på höga nivåer i stora delar av världen. Det har i sin tur gjort att många bedömare tror att centralbankerna närmar sig en tilltänkt toppnivå för styrräntan.

Kruxet för centralbankerna är att hitta hitta en räntenivå som är tillräckligt åtstramande för att kyla av ekonomin och få ned inflationen utan att orsaka en lågkonjunktur, konstaterar Snorre Storset, chef för Nordeas kapital- och förmögenhetsförvaltning.

– Vi tror att räntetoppen närmar sig, men att det i vissa länder kanske återstår en eller två höjningar. USA höjde räntan tidigt så de ligger förmodligen närmast medan det i Sverige, åtminstone enligt våra ekonomer, troligtvis blir någon höjning till, säger han till Privata Affärer, och tillägger:

– Man ska ha respekt för att inflationen är brett förankrad och svår att få ned. Därför kan det vara så att centralbankerna, efter att de pausat räntehöjningarna, kommer fram till att de behöver göra ännu mer, vilket skapar en osäkerhet på marknaden.

Förutom inflation och räntor finns det gott om andra orosmoln på börshimlen. Rysslands anfallskrig mot Ukraina rasar vidare samtidigt som osäkerheten kring den ekonomiska tillväxten blivit allt mer påtaglig. På hemmaplan utgör fastighetsbranschen en oroshärd medan den ännu olösta skuldtaksfrågan och turbulensen i banksektorn tynger framtidsutsikterna i USA.

– Så här långt har marknaden, trots alla farhågor, utvecklats rätt bra. Om situationen inte förvärras kan vi nog få se en sidledes, eller svagt positiv utveckling på börsen, säger Snorre Storset, och fortsätter:

– Men det finns helt klart en nedsida om saker och ting utvecklas sämre än förväntat.

Om inflationen däremot faller tillbaka snabbare än väntat och centralbankerna kan utropa sig till segrare finns potential för något av ett lättnadsrally på börsen, poängterar Snorre Storset. Men han betonar att den som har en diversifierad portfölj inte bör göra några drastiska förändringar i dagsläget.

– Överlag anser vi att man ska sitta still i båten. Man ska varken bli superoptimist och köpa på sig en massa aktier eller börja sälja sina innehav i någon större omfattning, säger han.

En anledning till det är Nordeas bedömning om att den höga volatiliteten på marknaden kvarstår och ger tvära kast i börskurserna.

– Det kan bli mer slagit än vanligt, säger Snorre Storset och hänvisar till alla osäkerhetsfaktorer som omgärdar marknaden just nu.

När det gäller allokeringen, eller fördelningen av olika tillgångsslag i portföljen, rekommenderar Nordea en neutral positionering mellan aktier och obligationer. I aktiebenet förordar banken att kunderna överviktar tillväxtmarknader på bekostad av USA.

– USA har en ganska hög värdering medan Kinas återöppning är positivt för tillväxtländerna i Asien-regionen, som heller inte har några större inflationsbekymmer, säger Snorre Storset.

– Vi har samtidigt en försiktig inställning till den mer cykliska europeiska marknaden, fortsätter han.

Även portföljens räntedel ska ha slagsida mot tillväxtmarknader, men även obligationer utgivna av europeiska bolag med höga kreditbetyg, inom den så kallade “Investment grade”-kategorin, enligt Nordea. Den positionen finansieras med en lägre andel statsobligationer.

Snorre Storset har arbetat på Nordea i drygt tolv år, varav sju som chef för bankens kapital- och förmögenhetsförvaltning, där även pensionsverksamheten ingår. Dessförinnan var han vd för Handelsbankens livförsäkringsbolag. 

För att växa inom pensionsområdet har den nordiska storbanken under det senaste året gjort två förvärv, Topdanmarks liv- och pensionsverksamhet samt pensionsplattformen Advinans.

– Nordea är ensamma om att ha liv- och pensionsverksamhet på alla våra fyra nordiska hemmamarknader, men vi är alldeles för små inom tjänstepension. Där vill vi växa, framför allt i Sverige, säger Snorre Storset och lyfter fram att Nordea under våren upphandlats som en av försäkringsgivarna för tjänstepensionen ITP de kommande fem åren.