Börsen En helomvändning från Federal Reserve skulle utlösa ett kraftigt, men kortlivat börsrally. Därefter väntar nya kursnedgångar, uppger Morgan Stanleys chefsstrateg Mike Wilson i en marknadskommentar.

Allt talar för att amerikanska aktier fortsätter nedåt under en ”överskådlig framtid”, skriver Mike Wilson, chefsstrateg på Morgan Stanley, i en marknadskommentar till storbankens kunder, vilken publicerades på måndagen. Det rapporterar finanssajten Marketwatch.

I takt med att USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, fortsätter höja styrräntan och minska sin balansräkning riskerar det att framkalla en kris någonstans i världen, eller till och med i USA, enligt storbankens chefsstrateg. 

Det beror på att högre räntor tynger tillväxten i den amerikanska ekonomin eftersom det blir dyrare för hushåll och företag att låna pengar. Samtidigt leder dollarförstärkningen till att det blir svårare för utvecklingsländer med skulder denominerade i dollar att kunna betala tillbaka sina lån, sammanfattar Mike Wilson.

Även om Fed gör en helomvändning kommer det inte rädda aktiemarknaden från nya kursnedgångar. Chefsstrategen tror att ett sådant beslut utlöser ett kraftigt och kortlivat börsrally, men inte mer än det. 

Orsaken till det är att Mike Wilson bedömer att det redan är försent att avvärja en ”vinstrecession” på den amerikanska aktiemarknaden, vilket definieras som  två kvartal i följd med en negativ vinsttillväxt bland bolagen inom det breda S&P 500-indexet.