Aktie Kinesiska it-konglomeratet Alibaba ska delas upp i sex olika bolag – ett besked som fått aktien att rusa på börsen. Flera analyshus på Wall Street är positiva till manövern, det gäller framför allt Morgan Stanley som tror att aktiekursen kan dubblas från dagens nivåer.

Tidigt på tisdagseftermiddagen, svensk tid, meddelade kinesiska it-konglomeratet Alibaba att man planerar att stycka upp bolag i sex olika enheter. Varje enskild verksamhet ska få en egen styrelse och ledning. 

Bolagets amerikanska depåbevis rusade 15 procent på beskedet och aktien stod för en liknande uppgång på Hongkongbörsen dagen efter. 

Styckningen innebär att Alibabas verksamhet inom ai- och molntjänster, matleveranser och kartor, logistik, internationell e-handel och strömningstjänster blir fem separata bolag. 

Den gigantiska e-handelsverksamheten Taobao Tmall Commerce Group blir ensamt kvar som ett helägt bolag inom Alibaba, enligt delningsplanen. 

Åtgärden får tummen upp av flera analyshus på Wall Street, rapporterar finanskanalen CNBC. I sitt mest optimistiska scenario tror Morgan Stanleys analytiker att omstruktureringen kan leda till att aktiekursen dubblas.

Bankens riktkurs uppgår till 200 dollar, Alibabas amerikanska depåbevis stängde vid kursen 99,92 dollar på onsdagskvällen. 

För närvarande handlas Alibaba till en kraftig rabatt i förhållande till värdet på alla enskilda delar av verksamheten, en så kallad ”sum of the parts”-värdering, enligt Morgan Stanley. Banken tror att styckningen kommer att stänga detta värderingsgap. 

”Med tanke på den gradvisa återhämtningen för konsumtionen i Kina och den potentiella katalysatorn i form av bolagets omstrukturering upprepar vi vår syn på Alibaba som ett toppval i den kinesiska internetsektorn”, står det att läsa i analysen, enligt CNBC. 

Jefferies konstaterar likt Morgan Stanley att it-konglomeratet handlas till en ”väsentlig rabatt” jämfört med analyshusets sum of the parts-värdering av bolaget. 

Innan Alibaba offentliggjorde styckningsplanen uppgick Jefferies riktkurs till 120 dollar, vilket ger en uppsida på drygt 20 procent mot onsdagens stängningskurs.