Vid Riksbankens avstämning den 31 januari i år var det utestående värdet på gamla mynt drygt 2,3 miljarder kr, enligt Leif Jacobsson, projektledare för sedel- och myntutbytet på Riksbanken. Men när myntutbytet inleddes i oktober 2015 var värdet av utestående mynt 2,7 miljarder kr. Bara cirka 400 miljoner kr hade alltså inkommit i början av året.
Leif Jacobsson gissade då i januari att en stor del av mynten skulle bli kvar i byrålådorna. Han ser ut att bli sannspådd. I början av juni fanns det till exempel fortfarande gamla en-, två och femkronor för 2,25 miljarder i cirkulation.
När den gamla 50-öringen blev ogiltig 2010 väntades också en stor del av mynten bli kvar i byrålådorna och baserat på hur det gick då trodde Leif Jacobsson på att det den här gången ska gå att få in ungefär 50 procent.
Ska den gissningen hålla måste konsumenterna genomföra en regelrätt spurt mot målsnöret den 30 juni.
Upplägget för sedelbytet är delvis annorlunda eftersom gamla sedlar aldrig blir värdelösa. Riksbanken fortsätter att lösa in dem, men passa på att göra det före den 30 juni 2018. Från och med då inför Riksbanken en avgift på 100 kr för inlösen.
Däremot går det inte att betala med gamla mynt och sedlar från och med den 1 juli. Skulle du sitta med ogiltiga sedlar och mynt kan du sätta in dem på ett bankkonto fram till och med den 31 augusti i år.
Sedan oktober 2015 har sedlar och mynt till ett värde av 52 miljarder kronor kommit in till Riksbanken. Men fortfarande har svenska folket drygt 11 miljarder kronor kvar.
– Bankerna har nu utökat antalet kontor som tar emot mynt och flera banker har tagit bort avgifterna. Vänd dig till din bank om du har mycket sedlar och mynt. Butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång. Det är också viktigt att bankerna och värdebolagen kan förse butikerna med nya växelmynt och att butikerna slutar lämna ut äldre mynt till kunderna nu när de snart är ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken.
Riksbanken driver intill slutet av sedel- och myntutbytet med sin informationskampanj ”Efterlyst!” för att öka allmänhetens uppmärksamhet på att deras gamla sedlar och mynt snart inte går att betala med.