Skog Flertalet bolag i den europeiska massa- och papperssektorn har haft ett tungt andra halvår med stora kursnedgångar på börserna. Särskilt brant har utförsbacken varit sedan början av oktober. För till exempel Stora Enso och SCA handlar det om ras på över 30 procent sedan sommarens toppnivåer. Hittills i år har en rad aktier förlorat i storleksordningen 15 procent.

Tecken på att konjunkturcykeln är nära toppen saknas inte, men kursnedgången är ändå väl tilltagen, säger Oskar Lindström, skogsanalytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

”Marknaden diskonterar just nu en mycket stor nedgång av massapriserna, trots att några betydande ökningar på utbudssidan inte ligger i korten. Samtidigt har priserna på tryckpapper faktiskt höjts, både i somras och av allt att döma även inför nästa års leveranser”, säger han.

Listpriserna på nordisk långfibermassa, NBSK, har stigit trendmässigt sedan början av 2017, då ett ton massa kostade omkring 820 dollar. Sedan dess har kurvan pekat stadigt uppåt till 1.230 dollar per ton i somras, då en stabilisering skedde.

”Vissa tecken finns på att toppen kan vara nådd. I Kina har vi sett en nedgång, inte minst under de senaste veckorna. Även i Europa finns indikationer på att rabatterna möjligen ökar”, säger Oskar Lindström, som inte utesluter att en nedgång väntar i närtid.

Stigande efterfrågan på sikt

På längre sikt förefaller ett stort ras dock osannolikt, mot bakgrund av en stabilt stigande efterfrågan från i synnerhet utvecklingsländer och en brist på nya kapacitetsökande projekt i pipelinen, menar han.

Enligt kanadensiska Mercer, som lutar sig mot data från analyshuset Hawkins Wright, väntas en global ökning av utbudet av avsalumassa med drygt 700.000 ton under 2019 efter en lika stor ökning 2018, varav SCA:s anläggning i Östrand står för en betydande del. Från 2020 och framåt handlar det dock om mer eller mindre oförändrade produktionsvolymer. Samtidigt väntas efterfrågan öka med i storleksordningen 1,5 miljoner ton per år, påminner Oskar Lindström.

”Visst är efterfrågan på massa till stor del konjunkturberoende, men den kinesiska efterfrågan på mjukpapper, en viktig drivkraft, styrs åtminstone delvis av andra faktorer än konjunkturläget”, säger han.

För sågade trävaror är bilden splittrad. Vissa bolag beskriver marknaden som klart svagare, medan andra inte ser någon försvagning, noterar Oskar Lindström.

Halverade priser

Trävarupriserna som svenska sågverk erhåller i USA har halverats sedan i somras, uppger Danske Bank i sitt kvartalsbrev Skog & Ekonomi. Totalt sett är prisjusteringarna dock än så länge måttliga, då huvudmarknaderna i Europa fortfarande går mycket bra. Störst sänkningar ser banken i Kina, Mellanöstern och Egypten.

Vad gäller tryckpapper, ett segment som i digitaliseringens spår länge pressats av svag efterfrågan och fallande priser, har 2018 bjudit på ovanligt goda nyheter. I branschen har en rad kapacitetsneddragningar genomförts, vilket gjort att utbud och efterfrågan nu är mer balanserade.

Enligt flera bolag har priserna höjts under sommaren och branschkällor talar om nya höjningar efter nyår när kontrakten omförhandlas.

På kartongsidan pressas de flesta producenter av att vedkostnaderna har stigit medan försäljningspriserna har varit låsta i fasta kontrakt.

”Tillverkarna vill gärna se högre priser, för att kompensera för de ökade kostnaderna för insatsvaror – men det dröjer innan det får genomslag på resultatet”, konstaterar Oskar Lindström.

Många kontrakt omförhandlas

Enligt Stora Ensos vd Karl-Henrik Sundström löper tre fjärdedelar av bolagets kontrakt inom affärsområdet Consumer Board på ett år eller mer och cirka 40 procent på två till tre år.

”Många av de långa kontrakten kommer att omförhandlas under det andra halvåret 2019, så effekten av det bör synas i början av 2020”, sade han till Direkt i slutet av oktober.

Sammantaget är bilden att massa- och pappersindustrin inte längre kan räkna med fortsatt förbättrade marknadsvillkor, men att börserna till synes redan har diskonterat betydande försämringar av marknadsvillkoren för bolagen i sektorn, summerar Oskar Lindström sin bild av sektorn.

 

Graf: Stora Enso R kursutveckling 3 månader

image

 

Källa: Infront

 

Råvaror
Trump totalstoppar iransk oljaPriset stiger kraftigt
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Fonder
Blecher ser köpläge i Securitas...och tankar Kinnevik
Börsen
SEB: Risk för nedåtrekyl på börsen
Börsen
Industri och verkstad i topp på stark påskbörs
Foto: Erik Mårtensson/TT
Fonder
S&P: Drygt hälften av Sverigefonderna borta på tio år
Foto: istockphoto
Aktie
Erik Penser stänger köp-casetAktien steg 50 procent efter köpreken
Foto: Per-Olov Eriksson/IBL Bildbyrå/TT
Försäkringar
Missa inte jämföra olika båtförsäkringar
Foto: Linus Morales
Analys
Hernhag: Ett riktigt bra tillväxtbolag med miljöprägel
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapportintervju
Sandviks vd: Ser inget av lågkonjunkturen det talas om
Foto: Johanna Norin/TT
Rapport
Sandvik höjde resultatetAktien stiger på börsen
Analyser
Här är skärtorsdagens färska analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Douglas dumpar H&M...men Sven-Olof Johansson tankar klädaktien
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Analys
SEB: Nedgraderar Ericsson efter rapporten
Foto: istockphoto
Bopriser
Bomarknaden: Fortsatt svaga prisökningar i mars
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Analyser
Flera analytiker höjer Ericsson efter rapporten
Aktietips
Två heta köptips
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin knoppar av del av Ngex
Hållbart
Här finns världens hållbaraste aktiemarknaderSverige först på en sjunde plats
Rapporter
Nu drar rapportfloden igång – här är alla datum
Sektoranalys
Pareto: Indikationer på lägre intäkter i bettingsektorn
Foto: Nordnet
Pension
Lanserar eget förslag till flytträtt för pensioner"Högst 500 kr och två månader"
Foto: istockphoto
Aktier
Carnegie laddar portföljen med Kina, Indien – och TechMinskar i svenska och utländska aktier
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: 28 procent fler säljstartade bostäder i Stockholm
16/4
Trading Direkt: Teknisk analys – och rekord i tittarönskemål
Analys
Kepler tror på högre orderingång för Munters