Stora Enso backar på börsen efter ny prognos

Publicerad 2016-07-21 12:43

Rapport Massa- och pappersjätten Stora Ensos operativa rörelseresultat för det andra kvartalet var i stort sett linje med marknadens förväntningar. Inför det tredje kvartalet flaggar bolaget dock för att både omsättning och resultat eventuellt kan bli något lägre nästa kvartal. På börsen backade aktien efter beskedet.

”Omsättningen under andra kvartalet 2016, exklusive den strukturella nedgången i pappersverksamheten och det avyttrade konsumentkartongbruket i Barcelona, ökade med 3,6 procent jämfört med samma kvartal förra året”, skriver vd Karl-Henrik Sundström i rapportens vd-ord, där han framför allt fokuserar på genomförda och tidigare aviserade strukturella åtgärder.

På den positiva sidan noterar vd:n extra volymer vid wellpappbruket i polska Ostroleka och uppstarten av kraftlinerproduktion vid finländska Varkaus, som tidigare producerat finpapper.

Stora Ensos operativa rörelseresultat uppgick till 226 miljoner euro för det andra kvartalet. Väntat var enligt SME Direkt sammanställning inför rapporten 228 miljoner euro.

Den operative rörelsemarginalen blev 8,9 procent, att jämföra med väntade 9,1 procent.

Inkörningen av kartongbruket i kinesiska Beihai, som inleddes i maj, har hittills gått snabbare än planerat, framgår det vidare. Bolaget upprepar dock att full produktionstakt väntas inom 18-24 månader från produktionsstart.

Beihai bedöms påverka rörelseresultatet med -34 miljoner euro i det tredje kvartalet och med omkring -30 miljoner i det fjärde, inklusive avskrivningar.

Inför det tredje kvartalet räknar Stora Enso med att omsättningen och det operativa rörelseresultatet i det tredje kvartalet kommer att ligga på samma nivå eller bli något lägre än för andra kvartalet.

Stora Enso handlades vid 13.30-tiden till 73,15 kr på Stockholmsbörsen, en nedgång med drygt 3 procent för dagen.

Graf: Stora Enso R kursutveckling 21 juli

image

 

Källa: Infront