Kommentar Det stora uppköpsbudet på Ahlsell på tisdagen är inte det första budet i närtid och definitivt inte det sista. Med stinna kassor hos företag och riskkapitalbolag lockar den nedpressade börsen till nya utköp med stora premier.

Aktieägare i gemen har nog haft lite ont i magen senaste två månaderna av en börstrend som varit starkt nedåtriktad och från toppnivåerna halkat ner 13-14 procent. Men det finns ljuspunkter i julmörkret – en är den fina direktavkastningen som Privata Affärer skrev om på måndagen på denna plats. Och en annan är att det nu finns allt större chanser till uppköpsbud på kurspressade bolag som annars är i finfin form.

Budet på Ahlsell är inte förvånande när man ser på kursens utveckling kontra bolagets. Ahlsell har presterat en rad goda delårsrapporter i rad, men det har inte hjälpt när börssentimentet för byggrelaterat varit minst sagt svagt.

Det är framför allt den stora nedgången i nyproduktionen av bostadsrätter som lagt sig som en våt filt över sektorn, vilket dock i Ahlsells fall varit orättvist eftersom det är bara en mindre del av försäljningen som går till nya bostadsrätter.

I övrigt är ju byggkonjunkturen god, det byggs en hel del hyresrätter samtidigt som stora infrastrukturprojekt pågår eller är under projektering eller nära till beslut.

På aktiemarknaden har dessa fakta dock haft litet värde – kursen för Ahlsell har trendmässigt backat kraftigt och de senaste månadernas börsfall har sänkt aktien ner mot 40 kr, vilket är långt under utförsäljningspriset på aktien som var 46 kr när Ahsell gick till börsen.

Något som också påverkat prissättningen av Ahsell har varit att riskkapitalbolaget CVC som sålde ut bolaget på börsen legat kvar med ett stort innehav. Alla ”vet” att det sannolikt kommer riktade försäljningar förr eller senare till en rabatt mot börskursen, vilket också är en faktor som hållit tillbaka kursutvecklingen.

Att CVC nu gör tvärtom och lägger ett bud på 55 kr som inte kommer ändras är inte så konstigt. Det är visserligen en premie på över 30 procent, men Ahlsell går så pass bra att CVC kan räkna hem affären på tre till fem års sikt när bolaget säkerligen återigen kommer säljas i en uppåtgående byggkonjunktur och när priset minst kommer hamna mellan 60-65 kr.

För nuvarande aktieägare kommer dock budet som en lättnad – de som varit med från börsnoteringen får en hygglig avkastning inklusive utdelningar och av dem som klivit in på högre nivåer kommer de flesta ur utan förluster.

Och för aktiemarknaden i stort är budet på Ahlsell och tidigare på Stendörren uppmuntrande signaler. Svenska bolag generellt mår just nu bra i slutet av en högkonjunktur där stora vinster väntar – och utdelningshöjningar.

Samtidigt är kurserna kraftigt nedpressade och som förvaltaren Simon Blecher på Carnegie Fonder konstaterade häromdagen – vinstutsikterna för 2019 motiverar inte så låga kursnivåer. Men däremot motiverar de fler utköp från börsen när det går att komma så ”billigt” undan som i fallet Ahsell, trots en kraftig premie till nuvarande aktieägare.

Chatt
Hernhag: Två högutdelare som är intressanta just nu
Wall Street
Wall Street: Tesla rasade på stark börs
Börsen
Rejält upp på veckans sista handelsdag
Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Foto: Victor Lundber/TT
Analys
Barclays: Gruvbolaget höjs till övervikt"Minimal koldioxidexponering"
Foto: Annika af Klercker/TT
Aktie
Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan