Kommentar Det stora uppköpsbudet på Ahlsell på tisdagen är inte det första budet i närtid och definitivt inte det sista. Med stinna kassor hos företag och riskkapitalbolag lockar den nedpressade börsen till nya utköp med stora premier.

Aktieägare i gemen har nog haft lite ont i magen senaste två månaderna av en börstrend som varit starkt nedåtriktad och från toppnivåerna halkat ner 13-14 procent. Men det finns ljuspunkter i julmörkret – en är den fina direktavkastningen som Privata Affärer skrev om på måndagen på denna plats. Och en annan är att det nu finns allt större chanser till uppköpsbud på kurspressade bolag som annars är i finfin form.

Budet på Ahlsell är inte förvånande när man ser på kursens utveckling kontra bolagets. Ahlsell har presterat en rad goda delårsrapporter i rad, men det har inte hjälpt när börssentimentet för byggrelaterat varit minst sagt svagt.

Det är framför allt den stora nedgången i nyproduktionen av bostadsrätter som lagt sig som en våt filt över sektorn, vilket dock i Ahlsells fall varit orättvist eftersom det är bara en mindre del av försäljningen som går till nya bostadsrätter.

I övrigt är ju byggkonjunkturen god, det byggs en hel del hyresrätter samtidigt som stora infrastrukturprojekt pågår eller är under projektering eller nära till beslut.

På aktiemarknaden har dessa fakta dock haft litet värde – kursen för Ahlsell har trendmässigt backat kraftigt och de senaste månadernas börsfall har sänkt aktien ner mot 40 kr, vilket är långt under utförsäljningspriset på aktien som var 46 kr när Ahsell gick till börsen.

Något som också påverkat prissättningen av Ahsell har varit att riskkapitalbolaget CVC som sålde ut bolaget på börsen legat kvar med ett stort innehav. Alla ”vet” att det sannolikt kommer riktade försäljningar förr eller senare till en rabatt mot börskursen, vilket också är en faktor som hållit tillbaka kursutvecklingen.

Att CVC nu gör tvärtom och lägger ett bud på 55 kr som inte kommer ändras är inte så konstigt. Det är visserligen en premie på över 30 procent, men Ahlsell går så pass bra att CVC kan räkna hem affären på tre till fem års sikt när bolaget säkerligen återigen kommer säljas i en uppåtgående byggkonjunktur och när priset minst kommer hamna mellan 60-65 kr.

För nuvarande aktieägare kommer dock budet som en lättnad – de som varit med från börsnoteringen får en hygglig avkastning inklusive utdelningar och av dem som klivit in på högre nivåer kommer de flesta ur utan förluster.

Och för aktiemarknaden i stort är budet på Ahlsell och tidigare på Stendörren uppmuntrande signaler. Svenska bolag generellt mår just nu bra i slutet av en högkonjunktur där stora vinster väntar – och utdelningshöjningar.

Samtidigt är kurserna kraftigt nedpressade och som förvaltaren Simon Blecher på Carnegie Fonder konstaterade häromdagen – vinstutsikterna för 2019 motiverar inte så låga kursnivåer. Men däremot motiverar de fler utköp från börsen när det går att komma så ”billigt” undan som i fallet Ahsell, trots en kraftig premie till nuvarande aktieägare.

Analyser
Många nya köprekar bland analysernaÖver 20 färska analyser
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Börsen stängde lätt nedåtBrant fall för MTG efter rapporten
Analys
"Svenskt skogsinnehav ger attraktiv värdering"
Analys
Analys: Risk för utdelningshalvering för Nordea
Analys
Nordea: Läge ta hem vinsten i Assa Abloy
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Kepler: Överutbudet på hotellmarknaden blir inte värreScandic-aktien ökar 6 procent
Foto: istockphoto
Analys
Analys: Autoliv fortsätter ta nya marknadsandelar
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Rapport
Positivt resultat för MTGMen aktien faller på börsen
Foto: istock
Aktier
Storbank varnar för amerikanska aktier"Räntesänkning redan inprisad"
Asien
Mest nedåt i Asien
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest