Kommentar Det stora uppköpsbudet på Ahlsell på tisdagen är inte det första budet i närtid och definitivt inte det sista. Med stinna kassor hos företag och riskkapitalbolag lockar den nedpressade börsen till nya utköp med stora premier.

Aktieägare i gemen har nog haft lite ont i magen senaste två månaderna av en börstrend som varit starkt nedåtriktad och från toppnivåerna halkat ner 13-14 procent. Men det finns ljuspunkter i julmörkret – en är den fina direktavkastningen som Privata Affärer skrev om på måndagen på denna plats. Och en annan är att det nu finns allt större chanser till uppköpsbud på kurspressade bolag som annars är i finfin form.

Budet på Ahlsell är inte förvånande när man ser på kursens utveckling kontra bolagets. Ahlsell har presterat en rad goda delårsrapporter i rad, men det har inte hjälpt när börssentimentet för byggrelaterat varit minst sagt svagt.

Det är framför allt den stora nedgången i nyproduktionen av bostadsrätter som lagt sig som en våt filt över sektorn, vilket dock i Ahlsells fall varit orättvist eftersom det är bara en mindre del av försäljningen som går till nya bostadsrätter.

I övrigt är ju byggkonjunkturen god, det byggs en hel del hyresrätter samtidigt som stora infrastrukturprojekt pågår eller är under projektering eller nära till beslut.

På aktiemarknaden har dessa fakta dock haft litet värde – kursen för Ahlsell har trendmässigt backat kraftigt och de senaste månadernas börsfall har sänkt aktien ner mot 40 kr, vilket är långt under utförsäljningspriset på aktien som var 46 kr när Ahsell gick till börsen.

Något som också påverkat prissättningen av Ahsell har varit att riskkapitalbolaget CVC som sålde ut bolaget på börsen legat kvar med ett stort innehav. Alla ”vet” att det sannolikt kommer riktade försäljningar förr eller senare till en rabatt mot börskursen, vilket också är en faktor som hållit tillbaka kursutvecklingen.

Att CVC nu gör tvärtom och lägger ett bud på 55 kr som inte kommer ändras är inte så konstigt. Det är visserligen en premie på över 30 procent, men Ahlsell går så pass bra att CVC kan räkna hem affären på tre till fem års sikt när bolaget säkerligen återigen kommer säljas i en uppåtgående byggkonjunktur och när priset minst kommer hamna mellan 60-65 kr.

För nuvarande aktieägare kommer dock budet som en lättnad – de som varit med från börsnoteringen får en hygglig avkastning inklusive utdelningar och av dem som klivit in på högre nivåer kommer de flesta ur utan förluster.

Och för aktiemarknaden i stort är budet på Ahlsell och tidigare på Stendörren uppmuntrande signaler. Svenska bolag generellt mår just nu bra i slutet av en högkonjunktur där stora vinster väntar – och utdelningshöjningar.

Samtidigt är kurserna kraftigt nedpressade och som förvaltaren Simon Blecher på Carnegie Fonder konstaterade häromdagen – vinstutsikterna för 2019 motiverar inte så låga kursnivåer. Men däremot motiverar de fler utköp från börsen när det går att komma så ”billigt” undan som i fallet Ahsell, trots en kraftig premie till nuvarande aktieägare.

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar