Aktie Stenocare, som är verksamt inom medicinsk cannabis, har fått ny information om sin kanadensiska partner och leverantör Canntrust som ifrågasätter giltigheten av deklarationerna om bekämpningsfria produkter till Stenocare. Det framgår av ett pressmeddelande.

 

Stenocare och Canntrusts kontrakterade samarbete, som inleddes 2018, har baserats på Canntrusts förmåga att leverera bekämpningsmedelsfria produkter baserade på inomhusproduktion i kontrollerade och godkända anläggningar.

Förra månaden fick Canntrust en varning från hälsomyndigheterna i Kanada för att ha producerat cannabisprodukter i icke godkända lokaler under perioden oktober 2018 till mars 2019. Sedan dess har lokalerna blivit godkända men Stenocare har satt alla produkter som producerats i berörda anläggningar under ovan nämnd period i karantän i avvaktan på myndigheternas slutgiltiga bedömning i ärendet.

I Stenocares dialog med Canntrust har Stenocare nu fått ny information om odlingssituationen vid Canntrusts anläggning i Pelham.

”När Canntrust flyttade produktionen från inomhus- till växthusodling under fjärde kvartalet 2018 verkar det nu som att Canntrust introducerade en mer generell användning av myndighetsgodkända bekämpningsmedel i det nya växthuset där odlingen av medicins cannabisplantor finns. Stenocare är mycket orolig över denna generella användning av bekämpningsmedel som potentiellt kan strida mot de strikta danska kraven på bekämpningsmedelsfria produkter”, skriver Stenocare.

De produkter från Cannstrust som ingår i det danska pilotprogrammet har deklarerats som bekämpningsmedelsfria men mot bakgrund av den nya informationen har Stenocare formellt begärt att Canntrust utreder om dessa deklarationer stämmer.

”Detta skapar en ny situation för Stendocare-produkterna som levererats av Canntrust, då framtida leveranser kommer att påverkas av att växthusodlingen är baserad på användningen vissa bekämpningsmedel … Stenocare kommer att arbeta med det danska läkemedelsverket för att utreda situationen och försöka hitta lösningar som överensstämmer med dansk reglering…”, skriver Stenocare.

Stenocare betonar att produktkvaliteten för alla leveranser till Stenocare har blivit testade av ett tredjepartslaboratorium som har dokumenterat att färdiga produkter är fria från bekämpningsmedel.

Stenocare förbehåller sig rätten att anlita juridisk rådgivning i både Danmark och Kanada för att se över kontraktet med Canntrust. Det kan komma att leda till yrkan om kompensation för de förluster som Stenocare åsamkats av problemen hos Canntrust.

Stenocares styrelse har gett ledningen uppdraget att hitta ytterligare partner som kan leverera produkter till den danska marknaden.

Aktietips
Swedbank stuvar om bland sektorfavoriternaTar in Essity bland favoriterna
Börsen
SEB: Lågräntemiljön kan fortsätta ge stöd till börserna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens alla köprekar
Börsen
Börsen vände uppåt igen
Foto: istockphoto
Aktie
Africa Oil siktar på trefaldigad produktion
Davos
Dyster profetia från GuggenheimTill slut spricker bubblan
Davos
Davos: Finanseliten flyr börsen”Letar efter privata investeringar”
21/1
Trading Direkt: Rapportsäsongen har startat
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
"Putins manöver bäddar för ännu starkare Rysslandsfonder"Tre förvaltare om Rysslands ekonomi 2020
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
MTG rasar efter avbrutna förhandlingar med Huya
Rapport
Minskande orderingång för Sandvik
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza sänker utdelningen
Konjunktur
SEB spår nollränta två år tillSkriver ned BNP-prognosen
Sektor
Handelsbanken sänker flera fastighetsaktier
Asien
Nedåt i Asien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Collector reserverar 800 miljoner extra för kreditförlusterKurskollaps på börsen
Aktie
Elekta får stororder
Aktie
Mystisk kursuppgång kan ha fått en förklaring
Rapporter
Nu drar rapportperioden i gångHär är datumen du måste ha koll på
Placera
Hernhag; Bästa sättet att ta hem en vinst
Råvaror
Kapitalförvaltaren: Stort spann för guldpriset"2021 kan priset passera 2.000 dollar"
Räntor
Danska negativa räntor lockar till sparprodukter
Foto: George Frey/Reuters/TT
Analys
Får ny köprek efter uppdaterade diabetesläkemedel
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna